23948sdkhjf

Hjulen kommer i februari

Jämnare asfalt och bättre sikt utlovas med Dynapacs sex nya bandläggare.
På Dynapacs premiärvisning i Bremen i oktober visades tre tandemvältar och sex bandläggare. De nya asfaltläggarna F2500 C, F2500 CS, SD2500 C, SD2500 CS, SD2550 C och SD2550 CS ska ersätta de tidigare modellerna F121 C, F141 C, SD115 C, SD135 C, F181 C och F182 CS.
De sex bandläggarna bär stora likheter med den hjulläggare som Dynapac kommer att lansera i februari 2011.
– Hjulläggaren kanske är mest intressant för svenska kunder, hjulläggare går bäst i Sverige, Norge, England och Italien, säger Björn Jakobsén, Business Line Manager på CMT Sverige.
Hjulläggaren är inte färdig för försäljning ännu, men under visningen i Bremen kunde närvarande press och övriga gäster få en snabbtitt på maskinen som ska få i stort sett alla de finesser som bandläggarna har. Ett exempel är en plattform som kan röra sig 500 millimeter i sidled, en fördel som ska ge riktigt bra sikt, förklarar Björn Jakobsén.
– Då man även kan snurra stolen kan man som operatör få den position man vill helst vill ha.

Stötfritt
Läggarna är också utrustade med ett "Safe impact system", det vill säga hydrauliska stötdämpare som gör att läggaren kan ta upp stötar när lastbilen backar emot läggaren . Därmed ska risken för märken i asfalten minska avsevärt.
De nya läggarna har också fått bredare band från tråget in genom traktordelen till screeden.
– Det går därför att transportera mer asfalt, maskinerna klarar från 650 – 1 100 ton i timmen, säger Björn Jakobsén.
En annan förbättring är att drivningen till matarskruven fått en mindre dimension.
– Med en tunnare drivning minskar risken för segregation och man får en homogenare asfalt, säger Björn Jakobsén.

Gasuppvärmning
Ytterligare en nyhet är maskinernas "eco mode". Det innebär att motorn automatiskt lägger sig på det varvtal som behövs i stället för att alltid köra på max.
Björn Jakobsén framhåller att Dynapac inte bara levererar supermoderna läggare, den som vill ha en traditionell läggare utan datorstyrning får också uppdaterade modeller, de bandburna heter F2500C och F2500CS och ersätter F121C och F141C. Även den hjulburna kommer att finnas både med och utan datorstyrning.
– Ett par modeller är traditionella relästyrda maskiner, vissa föredrar det. De är dessutom enklare att reparera om man befinner sig långt från en verkstad, säger Björn Jakobsén.
Han tillägger att Dynapac fortsätter att erbjuda gasuppvärmning av screeden som komplement till el.
– El är vanligast idag men i framtiden kan möjligen kunderna önska gasuppvärmning.
Alla de nya asfaltläggarna har vattenkylda turbodieselmotor av märket Cummins. De väger 18,5-19,1 ton och ska vara lätta att underhålla, inte minst eftersom antalet hydrauliska kopplingar dragits ned och alla pumpar koncentrerats till en sida.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11