23948sdkhjf

Dubbdäck påverkar immunförsvar

Partiklar som rivs upp av dubbdäck har en direkt påverkan på proteiner i kroppens immunförsvar. Det hävdar forskare vid Linköpings Universitet som ger en möjlig förklaring till de hälsofarliga effekterna av att andas in dessa partiklar.
–; Våra resultat ger ytterligare argument för att begränsa effekterna av dubbdäcksanvändning och en bättre förståelse av sambanden mellan luftburna partiklar och hjärt- och lungsjukdomar, säger Anders G Ljungman.
Anders G Ljungman har lett en grupp forskare i arbets- och miljömedicin som tidigare visat att partiklar från dubbdäck kan orsaka flera inflammatoriska händelser i makrofager, som är frontsoldater i vårt immunförsvar. Deras uppgift är att angripa främmande ämnen som försöker ta sig in i kroppen, inte minst via luftvägarna.
I en artikel i tidskriften Chemical Research in Toxicology redovisas nu den första detaljerade undersökningen av hur makrofagernas proteiner reagerar när de exponeras för partiklar av asfalt och granit, alltså den typ av partiklar som dubbdäcken sliter loss från vägbanorna.
Enligt studien minskade sju av tio analyserade proteiner medan tre ökade. I samtliga fall handlar det om förändringar som är negativa för människokroppen. De som ökade var proteiner som förknippas med inflammationer, de som minskade var sådana som tvärtom är inblandade i anti-inflammatoriska processer och andra viktiga cellfunktioner.
Enligt Anders G Ljungman är resultaten betydelsefulla eftersom inflammationer spelar stor roll vid hjärt- och lungsjukdomar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.117