23948sdkhjf

Skadegörelse drabbar värre än stöld

Hela 68 procent av de som svarat på weben har klarat sig från stölder. Ett större problem är skadegörelse svarar branschen vid en rundringning.
Har din verksamhet drabbats av stölder? På webfrågan svarade
38 procent: ja, 38 procent: nej, satsar på stöldskydd och 25 procent:
nej, trots att jag saknar stöldskydd. För några år sedan utsattes Karlshamns Transport & Hantering för stöld. Stals gjorde några däck till en lastbil. Företagets ägare Björn Forsell fick själv stå för förlusten.
– Däcken hade plockats av en lastbil. Men då saknade vår anläggning
staket och hade ett annat läge nära färjeterminalen. I dag är företagets tre lastbilar med släp och några hjullastare inhägnade. Grinden är en kraftig konstruktion och staketet i stål går inte att klippa sönder.
– Dessutom är inhägnaden svåråtkomlig då den ligger tre meter upp från vägen, säger Björn Forsell.

Sönderslagna rutor
Han förvånas över bräckliga lås installerade i de dyra investeringar entreprenadmaskiner utgör.
– När man investerar miljonbelopp är det rimligt att få ett rejält lås och startspärr installerad redan från fabrik. Det är skrämmande att samma nyckel många gånger passar till flera maskiner, säger Björn Forsell.
Carlssons Lastmaskiner i Luleå med 45 anställda har 50 maskiner; hjullastare, grävmaskiner, dumprar och lastbilar. Företaget har inte drabbats av någon stöld utan vd Micael Carlsson tycker att skadegörelse är ett större problem.
– När vi ställer våra maskiner på olika arbetsplatser händer det allt som oftast att någon ruta slås sönder.
Detsamma kan Kjellstorps Entreprenad i Tanumshede intyga.
– Vi har klarat oss från stöld men fick för några år sedan i ett par omgångar rutor sönderslagna när maskinerna stod på Smögen. Vi har också blivit bestulna på rör ute på arbetsplatser, säger Olle Kjellstorp, vd.

Parkerar centralt
Tack vare att maskinerna ställs centralt har June Grävservice med tio maskiner och tolv anställda i Huskvarna förskonats från såväl stöld som skadegörelse enligt medarbetaren Jonas Persson. Uppdragen består mestadels av markarbeten för husbyggnation, så att parkera bland hus och människor bukar inte vara så komplicerat.
– Vi kör också ofta hem maskinerna till företaget med inhägnad industritomt och verkstadsdel. Området är larmat, säger Jonas Persson.
Roslunds Maskinentreprenad i Nyköping tillhör också de lyckligt lottade, men så har man också vidtagit åtgärder.
– Vi har inte blivit bestulna och det beror säkert på att vi installerat stöldskydd, säger Conny Roslund, vd.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.112