23948sdkhjf

Skanskas regler minskar kraftigt ögonskador

Skanska skärpte i början av 2010 kraven på den personliga säkerhetsutrustningen. Ett direkt resultat är att antalet ögonskador minskat från tretton stycken 2009 till tre under 2010.
Ögon- och hanteringsskador har varit två av de vanligaste skadeorsakerna inom Skanska Sverige. Under 2010 har det blivit obligatoriskt att använda skyddsglasögon och handskar på alla Skanskas bygg- och anläggningsplatser samt på fasta produktionsanläggningar. Under 2010 har ögonskadorna minskat med cirka 75 procent, från tretton till tre olyckor.
– Det är fullständigt oacceptabelt att människor i vår bransch riskerar sina liv och sin hälsa när de utför sitt dagliga arbete. Att arbeta på en arbetsplats som är säker är allas rättighet. Arbetsmiljö är Skanskas högsta prioritet och de högre kraven på den personliga skyddsutrustningen har visat sig vara en framgång, säger Ulrika Dolietis, arbetsmiljöchef, Skanska Sverige.

Ledningen besökt arbetsplatser
Utökade regler och arbetssätt är endast en del i arbetet med att förbättra säkerheten på arbetsplatserna. Det är lika viktigt att förändra säkerhetsklimatet. Skanskas ledning har därför genomfört 300 arbetsplatsbesök runt om i Sverige där arbetsmiljön och säkerhet varit i fokus. I samband med besöken har Skanskas chefer även utbildats för att genomföra konstruktiva säkerhetssamtal. Genom att hela tiden ha en tydlig bild av vilka tillbud och olyckor som händer kan proaktiva åtgärder vidtas snabbt för att minska risken för att olyckor återupprepas. Därför kommer Skanskas ledning under 2011 att få rapporter varje vecka istället för en gång i månaden över inträffade olyckor och tillbud. Rapporterna kommer sedan att används för att sprida kunskap och lärdomar internt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064