23948sdkhjf

Ljusare tider för skoptillverkare

Nu lättar konjunkturen också för tillverkande företag efter fjolårets bottennivåer. Götene Construction, en av landets största tillverkare av skopor till entreprenadmaskiner är ett sådant exempel.
Göteneföretaget leds av Catarina Karlsson, en av de få kvinnorna i den mansdominerade branschen. När det nu vänder är det efter en halverad omsättning när det var som värst.
– Marknaden har stabiliserat sig så nu gäller det att ta marknadsandelar i kombination med att utveckla egna specialredskap och export, säger hon.
– Företaget har klarat krisen på ett offensivt sätt, säger innovationsrådgivaren Nina Gillbo hos Almi Företagspartner Väst, som har medverkat med innovationslån och traditionell finansiering.

Egenutvecklade specialredskap
Under den värsta lågkonjunkturen halverades Götenes omsättning. Under 2010 har det vänt och företaget har återhämtat en stor del av nedgången. Man räknar med att komma upp till tidigare nivåer om ett par år. Marknaden har stabiliserats och tillväxten handlar om att ta marknadsandelar från konkurrenterna.
– Vi har en produkt med ett kundanpassat helhetskoncept. Våra egenutvecklade specialredskap ger också utdelning speciellt vårt redskap för bergavtäckning som är unik, säger Catarina Karlsson.
– Företaget har klarat krisen inte minst på grund av en skicklig företagsledare med en uttalad entreprenörsådra och som har sett till att man har tagit fram nya produkter, säger Nina Gillbo, Almi Väst.

Siktar på internationella marknader
Götene Construction tillverkar främst skopor av olika modeller till riktigt tunga gräv- och lastmaskiner, som används vid husbyggen och infrastrukturella arbeten som vägar. Avsikten är nu att etablera sig på mer långväga marknader som Centraleuropa och Nordamerika. Idag är exportandelen drygt 5 procent men inom några år räknar man med att den kommer att vara det tredubbla. Sedan 2002 är riskkapitalbolaget Albin Invest majoritetsägare och företaget har 27 anställda.

"Bästa affär ännu ogjord"
Catarina Karlsson är en av få kvinnor i ledande positioner i en traditionellt manlig bransch.
– Det är en fördel. Man kommer ihåg mig, säger hon. Hon har inte mött några hinder som kvinna och leda ett företag med mest män.
– Jag trivs att ta ett stort ansvar och är tekniskt intresserad. Och jag tycker om att göra affärer. Men min bästa affär har jag inte gjort än, säger hon.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08