23948sdkhjf

Skanska bygger gröna kontor

Skanska startar gröna kontorsprojektet Tennet i Göteborg och investerar cirka 300 miljoner kronor. Skanska startar nu den andra etappen av projektet Tennet på Gullbergsstrand i Göteborg.
Kontorsfastigheten får en stark miljöprofil och byggs samman med den första etappen som färdigställdes 2001. Skanskas investering uppgår till cirka 300 miljoner kronor och inkluderas i det första kvartalet. Projektet omfattar nybyggnation av 12 500 kvm kontor som väntas stå klar i slutet av 2012. Tillsammans med den befintliga kontorsbyggnaden omfattar huset totalt cirka 17 000 kvadratmeter uthyrbar yta. Därtill kommer bland annat 90 parkeringsplatser under mark. Den nya etappen av Tennet kommer att miljöcertifieras på den högsta nivån, LEED Platinum, i det internationella miljösystemet LEED (Leadership in Energy and Environmental Design). Projektet kommer också att uppfylla kraven för EU GreenBuilding-märkning. Det innebär att husets energianvändning blir minst 25 procent lägre än vad som föreskrivs i Boverkets normer för nybyggda fastigheter. För att göra huset miljöriktigt används allt från sedumväxter på taket som tar vara på regnvatten, bidrar till bättre luft och dessutom minskar den globala uppvärmningen, till ett avancerat och energieffektivt ventilationssystem.
– Förutom miljökvaliteterna i den nya etappen kommer även det befintliga kontorshuset att renoveras. Tekniken har tagit dramatiska steg vilket gör att huset behöver en rejäl modernisering för att ligga i framkant vad gäller miljö. Bara de senaste två åren har tekniken utvecklats så att det är betydligt lättare och billigare att renovera grönt idag, säger Micko Pettersson, vd för Skanska Fastigheter Göteborg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079