23948sdkhjf

Barnspring värmer upp hus

NCC bygger förskolor i Huddinge som värms upp av barnen. Passivhus värms i huvudsak upp av den värme människor och elektrisk utrustning alstrar.
NCC Construction Sverige bygger utifrån ett ramavtal om strategisk partnering där alla uppdrag genomförs i nära samarbete med kunden. Avtalet är värt omkring 100 miljoner svenska kronor. Nyligen byggde NCC Stockholms första och hittills enda passivhusförskola, lokaliserad i Österåker. Nu väljer även Huddinge att investera i tre nya förskolor som får ett minimalt uppvärmningsbehov.
– Skolor och förskolor passar bra som passivhus eftersom många aktiva barn och vuxna producerar värme till huset. Med 100 lekande barn blir det varmt och skönt, säger Matti Virkki, entreprenadchef, NCC Construction i Sverige, region Stockholm/Mälardalen
Passivhus är lufttäta, har en värmeåtervinnande ventilation och kraftig isolering i fasad, grund och tak. Därför behövs det bara ett litet tillskott av värme från externa värmekällor under årets kallaste dagar.

Halvera
Målet är att halvera mängden köpt fjärrvärmeenergi jämfört med traditionellt byggda förskolor. En god ventilation ger jämn temperatur, ren luft och en bra inomhusmiljö. De tre förskolorna blir alla 1000 kvadratmeter stora, byggs i två våningar och rymmer ungefär 100 barn och 20 pedagoger vardera. De två första planeras i nya områden i Balingsnäs och Källbrink i Huddinge.
– För att hitta de bästa lösningarna kommer vi ha ett nära samarbete med NCC. Vi vill bygga hållbara förskolor för miljön och barnen. Genom att samordna produktion och utformningen av husen kan vi också spara tid och resurser, säger Charlotta Wretstam, projektchef, Huge Fastigheter AB.
Arbetet sker i strategisk partnering. Det är ett långvarigt samarbete i ett ramavtal, där byggherre, konsulter och entreprenörer löser flera olika byggprojekt tillsammans. NCC arbetar även i strategisk partnering med bland andra Telge Fastigheter och Staffanstorphus. Projekteringen startar i december 2010. Den första förskolan beräknas vara klar till hösten 2011.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095