23948sdkhjf

Snabbare maskinpark i försvaret

Under de senaste 30 åren lär JCB ha levererat mer än 3 400 maskiner till ungefär 45 militära organisationer runt om i världen. 2012 är det dags för det svenska försvaret att idriftsätta tio exemplar av världens snabbaste grävlastare HMEE.
2005 började JCB tillverka en minst sagt extrem maskin i sin fabrik i Savannah i den amerikanska delstaten Georgia. Företaget hade plockat hem en stororder från det amerikanska försvaret som ville ha 800 enheter av det som beskrivs som världens snabbaste grävlastare, HMEE som står för High Mobility Engineer Excavator.
Med ett ordervärde motsvarande drygt 1,5 miljarder kronor fanns också grunden att få fram en entreprenadmaskin som kunde hänga med övriga militära fordon i tempot på de allmänna vägarna utan att transporteras på ett lastfordon.
Basen finns i företagets normala utbud av grävlastare medan motorn hämtas från Fastrac – främst avsedd för jordbrukare. Resultatet blev alltså HMEE, som i den svenska versionen beskrivs som en tolvtonsmaskin med 5,9 liters dieselmotor, fyrhjulsdrift, fyrhjulsstyrning och en toppfart på 88 kilometer i timmen.
Tillverkaren lovar därutöver en lyftkraft på mer än två ton och ett grävdjup på nästan fyra meter. Utformningen har dessutom anpassats för att underlätta snabba transporter med transportplanet Hercules C-130.
Svensk beställare är Försvarets Materielverk som räknar med leverans i slutet av 2011. Utbildning och service kommer Malmöbaserade Söderberg & Haak att svara för.
– HMEE används redan av militära styrkor runt om i världen och vi är glada över att ha fått den första viktiga ordern från Skandinavien, säger Tim Burnhope, ansvarig för produktutveckling och försäljning på JCB.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062