23948sdkhjf

Löv orsakade dammbrott

En kombination av brister i dammens konstruktion och ett igentäppt galler som snabbt sänkte vattennivån ledde sannolikt till dammbrottet i Granö kraftverk i Mörrumsån 28 september. Det framgår av en den utredning som presenterades strax före jul.
Stora mängder snö och långvarig kyla har fördröjt återställandet av den damm som inte klarade påfrestningarna från vattnet vid Granö kraftverk 28 september förra året. Under tiden har dock den troliga orsaken till haveriet pekats ut av en utredning som gjorts av oberoende svensk och internationell expertis.
Enligt utredningen var den utlösande faktorn att ett galler som ska förhindra att ål tar sig in i den kanal som leder vattnet till kraftverket satts igen av löv. Därigenom sjönk vattennivån i kanalen snabbt. På grund av brister i konstruktionen orkade en del av dammen inte att bära sin egen tyngd utan rasade ner i kanalen närmast kraftverket.
Efter knappt fem timmar hade vattnet trängt igenom det skadade partiet och bildat ett hål med cirka fyra meters storlek. En tillfällig damm byggdes och enligt Eon hade läckaget tätats redan tolv timmar efter dammbrottet. Så snart vädret tillåter ska nu, enligt Eon, återuppbyggnaden av dammen påbörjas liksom reparation av kraftverkets maskineri. Förhoppningen är att verket ska vara i drift sent i vår.
Eon hänvisar också till en preliminär riskinventering som säger att inget tyder på att något av företagets övriga anläggningar är i riskzonen för ett liknande haveri. Ett mer genomgripande undersöknings- och analysprogram ska dock tas fram under vintern.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.142