23948sdkhjf

Mindre friktion stor bränslebesparing

En av Europas största forskargrupper i ämnet tribologi, läran om smörjning, nötning och friktion, finns vid Luleå tekniska universitet. Forskningen ger skjuts åt högt ställda mål om lägre bränsleförbrukning i framtidens fordon.
Fordonsindustrin tar hjälp av forskning i tribologi vid Luleå tekniska universitet för att uppnå högt ställda mål om lägre bränsleförbrukning i framtidens fordon. Forskning i ämnet tribologi vid LTU ger fordonsindustrin stöd i utveckling av energieffektiva fordon.
– Vi jobbar t ex med att försöka reducera friktionen mellan kolvringar och cylinderfoder i lastbilsmotorer. Genom att göra ytor med bättre egenskaper kan smörjningen bli effektivare, säger professor Roland Larsson är forskningsledare vid Avdelningen för maskinelement vid Luleå tekniska universitet.
Vid Avdelningen för maskinelement inom LTU, pågår ett flertal forskningsprojekt direkt relaterade till fordonsindustrin och en forskargrupp med ett 40-tal personer arbetar med detta.

Cylinderfoder och kolvringar
Potentialen till förbättringar är stor, för om man minskar friktionen i cylindrarna med 25 procent kan bränsleförbrukningen i fordon minskas med 5 procent.
– Redan idag samarbetar avdelningen med företag som Volvo, Scania, SAAB och Haldex Traction.
Hubert Herbst, Överingenjör vid Scania CV i Södertälje med motorutveckling som ansvarsområde, betonar att cylinderfoder och kolvringar är de viktigaste tribologiska systemen i en kolvmotor. Däri ligger utmaningen för att förbättra motorns prestanda och det kan LTU:s tribologiska forskning bidra, bedömer han.
– Med professor Roland Larsson och hans team vid LTU, har Scania hittat en kompetent institution som kan förbättra kvaliteten på matematiska formler för smorda glidande system och som i sin tur kan garantera en effektiv, gradvis förbättring av motorerna, säger han.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078