23948sdkhjf

Liten klimatförbättring med höjd lastbilsskatt

Mycket kraftiga skattehöjningar skulle krävas för att få till stånd reella överflyttningar av godstransporter enligt en konsultrapport på uppdrag av Transportgruppen.
Som ett inlägg i debatten om olika styrmedel i transportbranschen har Transportgruppen låtit Pöyry Management Consulting ta fram en rapport som söker svaret på frågan om vilken effekt olika styrmedel har på CO2–utsläppen, på transporterna och på företagen. Pöyry Management Consulting har analyserat den effekt som olika styrmedel har på koldioxidutsläppen utifrån gällande mål för minskad klimatpåverkan i Sverige och EU. Rapporten presenterades i Almedalen förra året, men lyftes också fram den 13 januari vid den årliga konferensen Transportforum i Linköping.

Utsläppsrätter
Det mest kostnadseffektiva sättet att minska de totala utsläppen fram till 2020 är enligt rapporten istället att inkludera vägtransportsektorn i EUs handelssystem för utsläppsrätter. Detta trots att denna lösning skulle tillåta mer vägtransporter än idag under det närmaste decenniet. Alla samhällssektorer, inklusive godstransporterna, måste givetvis klimatanpassas. Men detta kommer att ta tid och är det politiska målet att minska klimatpåverkan på ett kostnadseffektivt sätt, visar rapporten att svenska koldioxidskatter och kilometerskatter kan vara direkt kontraproduktiva.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064