23948sdkhjf

Bättre miljö med längre fordon

Längre fordon med tyngre laster minskar drivmedelsförbrukningen väsentligt. Det kan dessutom göras utan negativa effekter på vare sig infrastruktur eller trafiksäkerhet. Den bilden redovisas i vart fall inom det så kallade ett-projektet som nu hunnit halvvägs.
Skogsindustrierna beskriver sig själva som Sveriges största transportköpare. Även om huvuddelen av transporterna bedrivs med fartyg och tåg hävdar branschen själv att ungefär var fjärde lastbil på de svenska vägarna är lastad med skogsindustriprodukter. Det betyder att drivmedel både utgör en stor kostnad och en stor källa till föroreningar.
För att möta det problemet inleddes för ett par år sedan forskningsprojektet ETT (En Trave Till) som i dagarna släppte en halvtidsrapport från den treåriga försöksperioden.
Basen i projektet är en 30 meter lång timmerbil som kan lasta 65 ton. En normal standardbil för timmertransporter är ungefär 24 meter lång och lastar 42 ton. Testfordonet har hittills kört ungefär 525 000 kilometer och transporterat drygt 100 000 ton virke mellan Överkalix och Piteå. Och, enligt rapporten, är resultaten närmast häpnadsväckande.

Minskad miljöbelastning
Genom att förlänga fordonen sex meter minskar koldioxidutsläppen från virkestransporter med mer än 20 procent.
– Två ett-fordon kan ersätta tre konventionella virkesbilar, vilket ger färre lastbilar på våra vägar och därmed minskade utsläpp och ökad trafiksäkerhet, säger Karolina Boholm, ansvarig för transportpolitik på Skogsindustrierna.
Så här långt verkar det till och med som om vissa förutsedda problem uteblivit helt. Bland annat är bedömningen att slitaget på vägarna kommer att minska – inte öka – eftersom den ökade vikten fördelas på hela elva axlar, vilket minskar axeltrycket till åtta-nio ton.
Den högre bruttovikten ska heller inte påverka bromssträcka och manövrerbarhet. Bland annat betonas att testkörningar och datorsimuleringar pekar på att körbarheten är lika bra som ett vanligt skogsfordon i rondeller och vid normala kurvor på grusvägar.

Ökad trafiksäkerhet
Det är i och för sig ingen tvekan om att omkörningssträckorna blir längre. Sammantaget är dock bedömningen att trafiksäkerheten ökar eftersom antalet tunga fordon i trafiken minskar.
Det krävs inte heller starkare dragbilar eftersom många dragfordon redan i dag har motorer på 500-600 hästkrafter, vilket ska räcka till vid förflyttning av en bruttovikt på 90 ton.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079