23948sdkhjf

Trafikverket i hårdträning

Trafikverket vill bli bättre på att upphandla och satsar därför på kategoriteam och centralt ledda upphandlare som finns med redan i ett tidigt skede. Målet är att öka konkurrensen, förbättra effektiviteten och spara pengar.
Sedan Vägverket och Banverket gick upp i den nya myndigheten Trafikverket för snart ett år sedan har myndigheten försökt skapa en samlad strategi för inköp och upphandling. Det berättade inköpsdirektör Jan Schönbeck på årets Transportforum i Linköping.
Till att börja med har man lyft frågan och gjort strategiska inköp till en central funktion. Trafikverket har också börjat rekrytera folk och kartlägga upphandlingsverksamheten.
– Målsättningen är att ha en upphandlingsverksamhet i världsklass, säger Jan Schönbeck.
Tanken är bland annat att förbättra produktiviteten och skapa en gemensam inköps- och upphandlingskompetens. För att lyckas måste Trafikverket ändra på sitt sätt att upphandla, anser Jan Schönbeck.
– Nu är det väldigt decentraliserat, man upphandlar för varje uppdrag, genomför upphandlingen och lämnar den sedan vidare.

Öka konkurrensen
Tanken är att Trafikverkets upphandlare ska finnas med betydligt tidigare i processen.
– De ska jobba bredare och jobba tvärfunktionellt, upphandlingen ska dessutom vara centralt ledd, säger Jan Schönbeck.
Genom att vara med i ett tidigt skede ska upphandlarna kunna påverka slutkostnaderna och få en bättre överblick, de kan till exempel vara med och avgöra vilken typ av entreprenad som passar bäst för projektet.
– Vi måste se till att upphandlarna har kompetens nog att bidra. Med upphandlarna på plats tidigare kan man tidigare identifiera de kostnadsdrivande kraven i förfrågningsunderlaget.
Just nu pågår ett förbättringsarbete, förklarar han.
– Vi ska öka konkurrensen vid upphandlingar och till exempel försöka attrahera utländska entreprenadföretag. Vi ska också bli bättre på att paketera projekten så att flera mindre projekt konsolideras till ett stort.
Kategoriteam
Rent konkret har man redan infört så kallade kategoriteam, det vill säga tvärfunktionella grupper där de ingående medlemmarna har olika sorters kunskap om den produkt det handlar om. I gruppen ska man försöka ta fram sätt att standardisera upphandlingen av till exempel en bro eller en hållplats.
Trafikverket håller också på att utveckla ett systemstöd för upphandling och ett nytt inköpssystem ska införskaffas.
Jan Schönbeck tror att besparingspotentialen är stor.
– 2013 är den 2,5-3 miljarder kronor.
Trafikverket har en total omsättning på cirka 40-45 miljarder varje år och upphandlar anläggningsprojekt för cirka 30 miljarder kronor varje år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094