23948sdkhjf

Enklare – men inte på alla områden

Maskinentreprenörerna (ME) hoppas på enklare krav men varnar för risken för dubbelarbete när det gäller dokumentation.

Åsa Källvik, teknik- och miljöchef på bransch- och arbetsgivarförbundet Maskinentreprenörerna (ME), förklarade på Transportforum att ME ställer sig försiktigt positiv till de nya upphandlingskraven.

– De nya kraven ser mycket bättre ut, de är enklare i sin konstruktion med undantag för kemikaliekraven - där är det krångligt, förklarade hon på Transportforum i Linköping.

Hon ser också gärna att kraven på biologiskt nedbrytbara produkter tas bort.

– Det är fortfarande stora tekniska problem med dem.

Åsa Källvik uppskattar att kraven i sig är enkla och transparenta även om det inte innebär att de är enkla att efterleva. Hon undrar dock om beställarna har den kompetens som krävs för att kunna bedöma om kraven uppfylls i en upphandling.

– Hur säkerställer beställaren att det som utlovats i anbudsskedet får effekt? Finns resurser för detta och hur säkerställer man kompetenskraven? Kommer man att hyra in miljökonsulter?


Dubblerade krav


Maskinentreprenörerna har länge efterlyst nya krav.

– Våra medlemmar tycker att de gamla kraven är krångliga, miljöinvesteringar måste löna sig. Det är viktigt att kraven är rimliga och på en relevant nivå. En snygg förpackning är inte alltid miljöeffektiv och de nya kraven har bra fokus på det, säger Åsa Källvik.

Omställningen blir ändå stor befarar hon, särskilt för de små och medelstora företagen men även för beställarna. Hon kritiserar till exempel de höga kraven på dokumentation, inte minst när det gäller kemikaliehanteringen.

– Det är ett undantag från enkelheten, det blir dubblerade krav med mycket administration. Det kommer att möta stort motstånd och frågan är vilken miljönytta det har. Dokumentationen bör inte vara i fokus utan resultatet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078