23948sdkhjf

Järnvägskostnader i vild galopp

Kostnaderna ökade med i genomsnitt 55 procent i 28 granskade järnvägsprojekt. Riksrevisionen konstaterar att det varit samma i visa i över 30 år och kräver skärpning- både från Trafikverket och från regeringen.
Riksrevisionen har åter granskat infrastrukturinvesteringar och även denna gång är resultatet dystert.
– Vår granskning av kostnadskontrollen i väginvesteringar nyligen visade på liknande problem som för järnvägsinvesteringar. I båda fallen handlar det om miljardbelopp och vi kan konstatera att det finns en risk för att skattebetalarnas pengar inte används effektivt. Bristen på uppföljning gör det svårt att dra lärdom av gjorda erfarenheter, vilket försvårar effektiviseringsarbetet, säger riksrevisor Claes Norgren i ett pressmeddelande.
Totalt 28 projekt (som avslutats mellan 2005 och 2009) har granskats och Riksrevisionen har funnit att kostnadsökningarna i genomsnitt uppgick till 55 procent av projektets kostnader, i absoluta belopp 2,8 miljarder kronor.

Missvisande
Problemen med kostnadsöverskridanden, underskattningar av faktiska kostnader och bristande dokumentation har påtalats i tidigare revisioner 1979,1985 och 1994. Responsen från både regeringar och ansvariga myndigheter fortsätter dock att vara klen, uppger Riksrevisionen.
Konsekvensen blir bland annat att man inte ser hur mycket järnväg man fått för pengarna, det blir svårt att uppskatta vad framtida investeringar kommer att kosta och riksdagen får en missvisande bild av hur kostnaderna löper i ett stort järnvägsprojekt.
För Trafikverkets del hoppas Riksrevisionen nu på bättre rutiner, bättre kvalitet i årsredovisningen, bättre dokumentation och bättre uppföljning av kostnadsavvikelser i enskilda projekt.
För regeringens del hoppas man bättre uppföljning av investeringsplanerna och bättre rapportering till riksdagen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078