23948sdkhjf

Byggstart i Sundsvall

Alla överklaganden har avslagits och nu väntar spaden i jorden för det hett efterlängtade E4-projektet i Sundsvall.
Projektet är hett efterlängtat, hittills har all förbifartstrafik tvingats köra igenom stan, snittfarten på Europavägen har varit låg och köer ett återkommande problem. Vägavsnittet räknas dessutom som ett av Sveriges 100 farligaste.
Att dra om E4 genom eller förbi Sundsvall har därför varit på tapeten i många år och i slutet av januari fick Trafikverket äntligen klartecken för byggstart.
– Äntligen! I projektet är vi mycket förväntansfulla inför den resa vi nu har framför oss! säger Magnus Lundberg, projektchef för E4 Sundsvall på Trafikverkets hemsida.
Regeringen avslog den 20 januari de fem överklaganden som gjorts på Trafikverkets beslut om att godkänna arbetsplanerna för Myre-Stockvik och Stockvik-Skönsberg och nu är det alltså grönt ljus för projektet som man hoppas ska leda till färre olyckor och bättre miljö.

Femte längsta bron
33 broar, fem trafikplatser, och två mil ny väg ska byggas. Av broarna är "Dubbelkrum" över Sundsvallsfjärden den mest spektakulära, den designades redan 1995 i en arkitekttävling, den blir drygt 1 400 meter lång och kommer därmed att bli Sveriges femte längsta vägbro. Den nya bron beräknas avlasta Sundsvalls centrum med över 10 000 fordon per dygn.
Projektet är ett medfinansierat, det väntas kosta cirka 4,5 miljarder kronor (i 2010 års penningvärde) och Sundsvalls kommun betalar cirka 250 miljoner av dessa. Enligt ett förslag ska dessutom tunga fordon betala broavgift för att få använda bron över Sundsvallsfjärden.
Projektet är indelat i fyra stora entreprenader. Enligt Trafikverket är ambitionen att ha bron klar 2014 och hela vägsträckan året därpå.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093