23948sdkhjf

Kontrollerad borrning

Ökad säkerhet och bättre precision utlovas med en direktkontrollerad rigg som Atlas Copco tagit fram för arbete i stora tunnlar inom väg- och vattenbyggnadsprojekt.
Ökad produktivitet och bättre arbetsmiljö var målet när Atlas Copco ville ta fram en borrigg med traditionellt direktkontrollsystem för underjordsarbeten. Resultatet blev Boomer XL3 D som lanserades på Bauma China i slutet av november.
Bland annat har konstruktörerna lyckats ta ram ett kontrollsystem med minskad mängd högtrycksslangar nära operatören, vilket märkbart sänker ljudnivån. Dessutom utlovar tillverkaren ett hydraulsystem som ger ökad precision och är enklare att använda. Detta kombineras med ergonomiskt utformade kontrollpaneler.
Riggen har ett fops-godkänt skyddstak som dessutom kan förses med en vertikal lyft på 1 100 millimeter, något som kan förbättra sikten över arbetsområdet. Som tillval finns en hytt som ska hålla ljudnivån under 80 dB(A). Dessutom finns en enhet för luftkonditionering för att ge ett behagligare klimat i hytten. Enkel åtkomst till servicepunkterna underlättar också förarens vardag.
Riggen är förberedd för FAM 3 – Feed Angle Measurement – som finns som tillval.
– Systemet hjälper operatören att borra mer exakt enligt plan, vilket leder till väsentligt mindre över- eller underborrning, och dessutom till längre borrningar, lovar produktchef Mathias Edhammer.
Drivkälla är en steg III-motor och ett flertal av företagets bergborrmaskiner kan användas beroende på de bergförhållanden riggen ska arbeta i.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062