23948sdkhjf

Emsfors åter i drift

Säkrad produktion i ytterligare cirka 50 år utlovas i Emsfors vattenkraftverk i Helgeå som åter tagits i drift efter en upprustning av såväl damm som kraftverk som pågått sedan 2008.
– Att effektivisera ett gammalt vattenkraftverk är ett mycket bra sätt att öka produktionen av förnybar och utsläppsfri el utan att miljöpåverkan ökar. Trots att Emsfors är ett relativt litet kraftverk så motsvarar den tillkommande produktionen en minskning av koldioxidutsläppen med drygt 600 000 kilo per år, säger Eon Vattenkrafts informationschef Jonas Andrén.
Totalt har ungefär 35 miljoner kronor investerats i upprustningen som innebär en produktionsökning med ungefär 1 GWh eller drygt tio procent per år. Till det kommer förbättrade miljöprestanda och ökad dammsäkerhet.
Produktionsökningen har framför allt åstadkommits genom att de gamla löphjulen från 1951 bytts ut mot nya som dels är effektivare än sina föregångare, men som också är helt oljefria och smörjs av vatten, en lösning som utlovas eliminera riskerna för läckage av olja till vattenvägen.
Därutöver har el- och kontrollutrustning bytts ut samtidigt som generatorerna har återställts till nyskick.
Efter uppgraderingen manövreras kraftverkets utskovs- och intagsluckor vattenhydraulik, vilket eliminerar riskerna för läckage av olja.
Dammen har också förstärkts såväl invändigt, med förbättringar av tätkärnan, samt utvändigt genom breddning och nytt erosionsskydd.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063