23948sdkhjf

Samlad tillverkning med sikte på framtiden

Mählers avvecklar verksamheten i Edsbyn och koncentrerar i stället tillverkningen till Rossön där det finns både expansionsmöjligheter och arbetskraft som kan täcka eventuella toppbelastningar.
När Engcon tog över AB Mähler & Söner i mitten av 2009 var det med ambitionen att genomföra effektiviseringar och rationaliseringar av såväl administrativ som teknisk art. Under lågkonjunkturen har exempelvis Mählers renodlat produktionen genom att överlåta den komponenttillverkning som tidigare gjordes i egen regi till andra aktörer. Det innebär bland annat att uppgifter som svetsning, blästring och målning nu sker utanför det egna företaget. I stället kan företaget som beställare dra nytta av att inköp av komponenter och vissa arbetsuppgifter kan göras av en koncern som även innehåller varumärken som Engcon och Drivex. Samtidigt kan man koncentrera det egna arbetet till produktutveckling och montering.
Nedläggningen av verksamheten i Edsbyn är i det sammanhanget inte oväntad eftersom Rossön, som ligger ungefär 15 mil norr om Östersund, ligger förhållandevis nära Strömsund som är navet för Engcon. Men det finns fler skäl.
– Vi har slagit i taket vad det gäller monteringsutrymmen i Edsbyn och vi har mycket goda expansionsmöjligheter i Rossön. Dessutom ger samordnad verksamhet betydande kostnadsbesparingar säger Hans Hanses, vd för Mähler & Söner.
Koncernens personalchef Mikael Persson räknar med att förflyttningen av Edsbyverksamheten till Rossön ökar volymen för åretruntsortimentet, vilket ger en stabilare grundbemanning. Samtidigt ökar möjligheterna att tillgodogöra sig den personalpool som i dag finns i Strömsund-Rossöregionen under säsongstoppar.
Enligt planerna ska omorganisationen och flytten av verksamheten vara slutförd till månadsskiftet maj/juni. All personal i Edsbyn erbjuds tjänst i Rossön.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063