23948sdkhjf

Asbestmasker håller inte måttet

Många av de andningsmasker som används vid asbestsanering fungerar inte. Det skriver tidningen Arbetarskydd.
Asbest har varit förbjudet i Sverige i flera decennier, men fortfarande insjuknar människor i svåra sjukdomar som uppstår när man andas in asbestdamm.
Den som arbetar med att sanera asbest ska använda skyddsmask, men var tredje mask fungerar inte som den ska. Det skriver tidningen Arbetarskydd.
– Det är otroligt allvarligt. Skydden måste fungera åtminstone under ideala förhållanden. I USA och Storbritannien är det lag på tester att sådan utrustning fungerar, men i Sverige är det frivilligt, säger Pär Fjällström på IVL Svenska Miljöinstitutet till Arbetarskydd.

Struntar i mask
Inte ens tryckluftsmatade skydd är helt säkra förklarar Pär Fjällström och Arbetarskydd skriver vidare att IVL:s rapport visar att brister i andningsskydden i kombination med höga asbesthalter vid saneringen kan vara en orsak till att antalet fall av asbestskador inte minskar.
I rapporten framgår också att sanerare ofta låter bli att använda skydd trots att det dammar. Många uppges också tro att en fläktmatad mask är lika säker som en tryckluftsmask, vilket är helt fel enligt IVL. Tidningen skriver också att många sanerare uppger att det är lönlöst att ens be om de dyrare tryckluftsmaskerna, trots att de enligt Arbetsmiljöverkets rekommendationer är det enda som ska användas om halterna överskrider en viss nivå.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125