23948sdkhjf

Bättre järnväg söder om Mälaren

Kraftigt ökad lokal- och regionaltågstrafik gör att kapaciteten på järnvägen mellan Stockholm och Eskilstuna måste förbättras. Bland annat ska en dubbelspårsutbyggnad på sträckan Strängnäs-Härad leda till såväl ökad turtäthet som ökad punktlighet.
Kapaciteten på den spårbundna trafiken i Mälardalen har inte hängt med när pendlingen mellan Stockholm och städerna runt Mälaren ökat markant under de senaste tio åren. Järnvägsspåren utnyttjas bitvis maximalt under högtrafik, vilket både innebär att resenärer inte får plats på tågen samtidigt som punktligheten blir lidande.
Under senare år har en utbyggnad inletts av Trafikverket i samarbete med SJ och SL inom ramen för det som kallas kraftsamling Stockholm-Mälardalen. Bland annat har nya mötesstationer och dubbelspår på vissa sträckor anlagts.
Nu är det dags för nästa utvecklingssteg längs den så kallade Svealandsbanan. Strax före jul fick Vectura Trafikverkets uppdrag att ta fram systemhandling och järnvägsplan för dubbelspårsutbyggnad på sträckan Strängnäs-Härad som bland annat omfattar en cirka två kilometer lång tunnel in mot Strängnäs.
I uppdraget, som är värt cirka 12,6 miljoner kronor, ingår även att i nära samarbete med Strängnäs kommun planera för det nya stationsområdet med stationshus, parkering och angränsande park.
Vectura har medverkat även i Svealandsbanans tidigare utbyggnadsetapper, bland annat med de nya stationerna Barva och Grundbro.
Mål för utbyggnaden är bland annat att de resenärer som åker mer än tio minuter ska ha tillgång till sittplats och att restiden mellan Stockholm C och Eskilstuna C inte ska överstiga 60 minuter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126