23948sdkhjf

Vibrationernas betvingare

Mindre vibrationer, minskat buller och renare vägare utlovas med ett norskt gummiklätt hårdmetallskär för plogar.
Under 1930-talet började Bofors tillverka och marknadsföra egna slitdelar för bygg- och gruvindustrin. Redan på 1920-talet gjorde tog dock företaget de första stegen mot att fram en smidd grävtand. På 1960-talet hade utvecklingen gått så långt att det första patenterade tandsystemet, B-Lock, lanserades.

Sedan dess har skoptänder dominerat verksamheten även om föetagets hunnit ändras ett par gånger på vägen. För ungefär ett år sedan fick dock företaget, som nu blivit Combi Wear Parts, en förfrågan om att jobba på den svenska marknaden med ett norskt hårdmetallskär inklätt i gummi. Betänketiden blev inte lång och precis i tid till fjolårets Maskinexpo kompletterades verksamheten med agenturen för slitstål från Scana Steel Stavanger.

– Produkten har ungefär tio år på marknaden och passar allra bäst på saltade vägar. Konstruktionen gör att stålet vanligtvis håller en, och ofta två hela säsonger, lovar Pelle Kristensson.

Skäret består av plattor av wolframkarbid som lötts in i segment av specialstål. Därefter paketeras allt i gummi.

– Gummeringen gör att stålet följer hjulspår och andra ojämnheter på vägbanan. Slitaget på vägmarkeringar minskar samtidigt som vägen blir renare. Därmed minskar behovet av saltning och sandning.

– En stor del av de vibrationer som annars brukar överföras till plog och fordon absorberas dessutom av gummit, vilket både förbättrar förarens arbetsmiljö och minskar risken för tekniska problem på fordonet. Eftersom produkten flexar något är den också tystare än andra lösningar, lovar Pelle Kristensson.

Tillverkaren lovar dessutom snabb montering och plogning i högre hastighet än med andra slitstål.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062