23948sdkhjf

Bostadsregn ger högtryck

Bostadsbyggandet blir allt intensivare. Även övriga segment av byggandet präglas av uppgång i alla led, vilket gör att Sveriges Byggindustrier, BI, förutspår ett högtryck för branschen som ligger kvar i varje fall ett par år.
– Ett mycket starkt konjunkturläge sätter nu ett ordentligt avtryck i byggindustrin som generellt sett brukar släpa efter i konjunktursvängningarna. Bostäder är den starkaste delsektorn, men i år är uppgången bred och samtliga delar av byggmarknaden hjälper till. Glädjande är att lokalbyggandet tar fart igen efter två års kräftgång även om det inte är någon rekyleffekt. Det går långsamt uppåt, säger Johan Deremar, nationalekonom på BI.
– De närmaste två åren ser bra ut i flera avseenden. Dels ser det ut att bli bra framöver för våra viktigaste exportländer. Det har till och med vänt till optimism i USA. Dels är bedömningen att BNP visar positiv tillväxt både i år och 2012.

Vändpunkt för bostäder
År 2009 var den sammanlagda investeringsvolymen i byggandet ungefär 247 miljarder kronor, efter att ha minskat med elva procent under året. För 2010 är bedömningen att investeringarna ökade med fyra procent. Prognosen för innevarande är en fortsatt uppgång med sju procent och ytterligare ett lyft på fyra procent under 2012.
Om 2009 blev något av ett katastrofår för bostadsbyggandet kom 2010 som en välkommen vändpunkt, men huvudsakligen tack vare att rot-avdraget satte rejäl fart på ombyggnadsverksamheten. I år är det nyproduktionen som förväntas få ett lyft, medan rotverksamheten fortfarande förbättras, men i en betydligt beskedligare takt än förra året. Enligt prognosen påbörjades drygt 25 000 bostäder under förra året, vilket förväntas stiga till ungefär 30 000 nästa år.
Anläggningssidan blev något av en besvikelse under 2010. Inte helt oväntat handlade det om nedgångar i post- och telecomsektorn och minskade energisatsningar.
– Då var det mer oväntat att väginvesteringarna minskade, men det handlade delvis om senareläggningar av vägprojekt som ingick i regeringens så kallade närtidssatsning. I år ökar investeringarna igen eftersom uppskjutna infrastrukturprojekt kommer igång. Dessutom kommer det ökade bostadsbyggandet att föra med sig ökade satsningar på infrastruktur även från kommunernas sida. 2012 räknar vi med att anläggningsbyggandet fortsätter i samma takt som i år, säger Johan Deremar.

Längtan efter förbifart
Stora projekt under prognosperioden är Citybanan och Norra Länken i Stockholm samt Bana Väg i Väst som är den stora satsningen på infrastruktur i Västsverige. Enligt nuvarande planering kommer dessutom spaden att sättas i jorden för en av de största svenska satsningarna på infrastruktur i modern tid, Förbifart Stockholm, under nästa år.
På plussidan finns också investeringar på i storleksordningen åtta miljarder kronor för dragningar av nya kraftledningar och översyn av det befintliga nätet. Det enskilt största projektet är Syd-Västlänken där etappen Nässjö-Hallsberg ska påbörjas under andra halvåret i år.
På transportsidan fortsätter hamnprojekten i Gävle och Trelleborg. Det finns också stora förhoppningar om att komma igång med hamnen vid Norviksudde i Nynäshamn under 2012.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078