23948sdkhjf

Bra start för estniska lastbilsplogar

Toomas Uibo, som ansvarar för estniska Meirens försäljning av snöplogar i Sverige är nöjd med utvecklingen sedan lanseringen på Nordicway för två år sedan. I synnerhet har företagets landsvägsplogar tagits emot väl av den svenska marknaden.
Sverige har på kort tid utvecklats till en betydande marknad för Meiren.
– Vid lanseringen i Sverige lade vi ut en del prov- och testplogar. Redan förra året sålde vi riktigt bra. Nu går minst 70 av våra plogar på svenska vägar, säger Thomas Uibo.
På premiärmässan visades bland annat en flygplatsplog, något som företaget kan leverera i storlekar upp till 8,6 meter – en koloss som väger 2 365 kg. Annars betonar Toomas Uibo att företaget generellt går in för lätta konstruktionslösningar utan onödiga detaljer oavsett om det handlar om cityplogar eller landsvägsplogar..
– Vi är rädda om axeltrycket och väljer lösningar som håller nere vikten utan att plogens kapacitet minskar, lovar Toomas Uibo.
Landsvägsplogarna, som tagit för sig rejält på den svenska marknaden, säljs till ungefär lika stora delar med och utan hjul.
– Det är lite oväntat att så pass många vill slippa hjulen. Det är fler och fler som föredrar lösningar utan hjul. Nu har vi dessutom börjat jobba hårdare mot traktorsidan. Just nu förbereder vi för nästa säsong och hoppas att vi kan visa lite nytt på vårens Maskinexpo, säger Toomas Uibo.
Inbrytningen i Sverige ger ett starkt komplement till företagets marknader i Baltikum, Norge, Finland och Danmark. Toomas Uibo ser dock ingen som helst risk för att den ökade försäljningen kommer att resultera i förlängda leveranstider.
– Tillverkningen sker i ett systerbolag med mycket stor kapacitet. Om det skulle behövas kan vi tillverka 100 enheter per månad.
Hittills har försäljningen i Sverige skett från Estland.
– Kundstrukturen är sådan att det fungerar hur bra som helst. Det finns inget behov av en svensk återförsäljare. Däremot har vi etablerat reservdelslager på två platser. Om vi etablerar oss lika bra på traktorsidan blir dock situationen annorlunda. Då kan det definitivt bli tal om att använda återförsäljare, säger Toomas Uibo.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078