23948sdkhjf

Svensk EM-mästare i betonghåltagning

Jocke Lenander sågade och borrade sig till segern i Tyrolit Cutting Pro Competition i Innsbruck. Tävlingen består av grenarna väggsågning, kärnborrning och sågning med handhållna maskiner. Han vann på jämnheten.
Jocke Lenander försökte redan första gången Tyrolit arrangerade tävlingen 2008 att få prisbucklan i form av en diamantkapklinga med swarovski kristaller. Familjen Swarovski äger Tyrolit som tillverkar olika kjap- och slipverktygdiamantverktyg och maskiner för betonghåltagning.
– Då vann jag den svenska finalen men sedan höll inte nerverna i den nordiska uttagningen. Nervositeten blev för stor när det satt flera hundra i publiken.
– Det kändes skönt att ta revansch denna gång och jag kände mig lugn hela tävlingsdagen, inga nerver spökade trots att strömmen gick under andra tävlingsmomentet så att det fick köras om.
Nu är Jocke Lenander mästare fram till år 2013, då han ska försvara sin titel. Han är till vardags betonghåltagare tillika ägare av Nordisk specialhåltagning i Ängelholm.

Kastades in
Med 22 år i branschen bakom sig kan han en hel del om betonghåltagning.
– Jag fick knappt grundskolekompetens och började jobba redan vid 14 års ålder som dräng inom lantbruket och körde bland annat traktorer.
Vid 21 års ålder ville han pröva annat och valet föll på Berg- och Betongborrning som då var ett av de största företagen inom håltagning i Sverige.
– Första arbetsdagen fick jag en borrmaskin i handen och sedan skulle jag vara självgående. Jag har alltid varit teknisk så det gick bra. Det var så för oss som började då. Idag ser det annorlunda ut och mer krav på att utbilda personalen.
Någon olycka?
– Nej, förutom en muskelbristning. Jag lyfte för tidigt klockan sju en morgon.

Två tävlande på scenen
Idén med tävlingen är att låta professionella håltagare demonstrera sina kunskaper. Först hålls ett antal nationella tävlingar och vinnaren från varje tävling bjuds in till en stor internationell finaltävling i Österrike.
Varje deltagare tävlar mot varandra i tre olika moment, väggsågning, kärnborrning och sågning med handhållna maskiner. Tidtagning genomförs för varje moment och deltagaren med den totalt kortaste tävlingstiden vinner. På tävlingsscenen genomförs varje gren alltid av två tävlande samtidigt för att fånga den spänning tävlingen alstrar, så att publiken lättare kan följa med.

Resultat i Tyrolit Cutting Pro Competition 2011
1 Joakim Lenander Sve 1:39.93 2:07.09 0:15.25 42
2 Jan Läderach Sch 1:38.79 2:04.99 0:16.95 39
3 Luigi Zamperini Ita 1:30.41 2:00.67 0:19.35 38
4 Wilhelm Schikowski Tys 1:17.93 2:12.54 0:17.61 35
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141