23948sdkhjf

Väl spridda spridare

Idétorka har sällan eller aldrig varit ett problem för Friggeråkers Verkstäder som utvecklat och levererat sand- och saltspridare i en mängd former och tillämpningar. Detta har nu branschens stora aktörer valt att premiera genom Vinterpriset.
Det är i dag mer än 50 år sedan den första sandspridaren lämnade fabriksgolvet på Friggeråkers Verkstäder i Falköping. 1983 kompletterades verksamheten med saltspridare och sedan dess har företaget med hjälp av en aldrig sinande ström av idéer skapat mängder med olika tillämpningar som bidrar till att göra gator och vägar på våra nordliga breddgrader körbara även efter de mest ymniga snöfall.
På Nordicway uppmärksammades företaget genom att plocka hem Vinterpriset på 20 000 kronor. Bakom utmärkelsen står Trafikverket och de stora entreprenörerna NCC, Peab, Skanska och Svevia som vill uppmuntra utveckling inom fackområdet vinterdrift. Bland annat bedöms faktorer som teknikutveckling, trafiksäkerhet, framkomlighet och miljö.
Produktutbudet omfattar det mesta från spridare för den lilla gårdsplanen till specialutrustade maskiner för flygplatser. Företagets cirka 40 anställda tillverkar i storleksordningen 500 enheter per år, och då varierar det egna sortimentet från handmanövrerade kärror till utrustning för truckar, lastmaskiner, traktorer och lastbilar. Dessutom finns mängder med tillbehör som mixer för tillverkning av saltslurry, hydrauldrift och befuktning. Allt för att kunna erbjuda lösningar på allehanda behov och önskemål.
– Vi jobbar brett med spridning med många egna idéer. Ett tag var det väldigt populärt med höghastighetssaltning. Just nu går utvecklingen mot att minska spridningen av salt. I stället ökar efterfrågan på varmvattensandning, ett mer miljöanpassat alternativ som medför att sanden stannar kvar på körbanan där den behövs, säger Christer Friggeråker.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.312