23948sdkhjf

Nytt verktyg hjälp att upprätta miljöplan

Skarpt läge är det som gäller när maskinentreprenörer ska redovisa en miljöplan, något de flesta beställare vill ha. Nu finns det ett nytt verktyg gratis som de stora byggbolagen lagt ner miljoner på att ta fram.
Det är inget lagkrav på att upprätta en miljöplan men allt fler beställare vill ha det vid upphandling. För att underlätta bygg- och fastighetssektorns miljöarbete har Kretsloppsrådet tillsammans med Miljöstyrningsrådet publicerat ett hjälpmedel " Vägledning för Miljöanpassat byggande" för att upprätta miljöplan i byggprojekt. En miljöplan visar på vilket sätt konsulten eller entreprenören planerar att uppfylla de mål och krav som byggherren angett i sitt miljöprogram. Johnny Kellner, miljöchef för Veidekke är ordförande och projektansvarig.
– Ett konkret exempel för en maskinentreprenör är exempelvis att Trafikverket för sina anläggningsentreprenader kräver att fordon har minimalt med utsläpp av koldioxid. Det är en förutsättning för att få entreprenaden.

Frivilighet bättre
Veidekke räknar sig som det fjärde största byggföretaget i Sverige med 6 300 anställda i Skandinavien och har till sitt förfogande stora resurser för miljöarbetet.
– De stora byggföretagen i Sverige har plöjt ner åtskilliga miljoner för att få fram bra system och det är det resultatet vi nu vill dela med medelstora och mindre maskinentreprenörer.
Om någon ny lagstiftning är på gång vilket innebär att miljöplaner blir obligatoriska vid upphandling, kan inte Johnny Kellner sia om men menar att det är bättre att förebygga lagstiftning.
– Frivilighet är alltid bättre om det går att lösa den vägen.

Osäkerhet
Miljöstyrningsrådets verktyg kan användas vid såväl upphandling enligt LOU (Lagen om Offentlig Upphandling) som vid traditionell upphandling. Det fungerar också som en allmän vägledning för miljöanpassat byggande. För byggherrar finns det också ett framtaget utbildningsmaterial för Miljöanpassat byggande.
– Det är utmärkt att det finns hjälpmedel för att upprätta miljökrav vid upphandling av byggprojekt. De flesta byggherrar vill ställa miljökrav i sitt byggande men ibland råder osäkerhet på hur kraven ska formuleras så att de går att kontrollera och följa upp under byggprocessen, säger Kretsloppsrådets ordförande Mats Björs.
Hur kraven formuleras är särskilt viktigt om man som byggherre lyder under LOU.

Hela landet
Kraven gäller val av fordon och maskiner, energi, materialval, materialhantering, fukthantering, förvaltningsdokumentation med mera
– Det här materialet fyller ett stort behov, fortsätter Mats Björs.
Arbetet med miljökraven inleddes 2007 och de första dokumenten publicerades av Miljöstyrningsrådet hösten 2009. Kriterierna, tillsammans med hjälpmedlet för upprättande av miljöplaner, täcker in större delen av byggprocessen, från de tidiga skedena till förvaltningen och bygger till delar på det "Program för Miljöanpassat byggande vid nybyggnad" som Stockholms stad utvecklade tillsammans med Stockholms Byggmästareförening. Programmet har nu vidareutvecklats och anpassats för hela landet. Arbetet har externt finansierats av Svenska byggbranschens utvecklingsfond (SBUF).
– Miljöstyrningsrådets verktyg för maskinentreprenörer kan kostnadsfritt laddas hem från www.msr.se.
– Kretsloppsrådets verktyg för byggherrar kan kostnadsfritt laddas hem från www.kretsloppsradet.com.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079