23948sdkhjf

Orderingången ökar för NCC

Ökade volymer av krossprodukter, men framför allt på asfaltsidan var ett par glädjeämnen för NCC under 2010. På plussidan fanns också en rejält ökad orderingång och en orderstock på drygt 40 miljarder kronor vid årets slut.
– 2010 blev på många sätt betydligt bättre än vad jag kunde förutse vid årets början. Den ekonomiska återhämtningen kom snabbare än förväntat. För NCC blev 2010 ett framgångsrikt år och vi nådde våra finansiella mål, säger vd Olle Ehrlén.
2010 blev i ett avseende ett kontrasternas år för NCC. Omsättningen stannade på ungefär 49,2 miljarder kronor, vilket innebär en minskning med tolv procent. Däremot ökade orderingången med hela 18 procent till nästan 55 miljarder kronor. Detta trots att förändrade valutakurser minskade orderingången med drygt två miljarder kronor jämfört med 2009.
– Orderstocken var vid årets slut 40,426 miljarder kronor, vilket var tolv procent högre än vid årets ingång, säger en nöjd Olle Ehrlén.
Den minskade nettoomsättningen förklaras i första hand med att enheterna Housing och Property Development färdigställde och överlämnade färre projekt än året innan samtidigt som 2009 blev ett år med kraftigt vikande orderingång.
Med facit i hand är det knappast någonting Olle Ehrlén ser på med missnöje. Tvärtom kännetecknades 2009 av förhållandevis få jobb och kraftig överkapacitet, vilket i stor utsträckning leder till hårdnande konkurrens och minskade marginaler.
Anläggningsmarknaden blev en liten besvikelse förra året – nivån var visserligen förhållandevis hög, men det fanns förhoppningar om ett än bättre läge. Det finns inte heller några större förväntningar om en uppgång i år.
Vissa delsektorer började dock röra sig i rätt riktning. Framför allt förde den allmänt ökade efterfrågan på byggtjänster med sig ett uppsving i försäljningen av krossprodukter som kännetecknades av ett rejält tapp 2009. Bedömningen är att tillväxten på krossidan kommer att fortsätta under 2011. Även asfaltsvolymerna ökade under förra året, men för 2011 förutspås ingen större tillväxt.
Olle Ehrlén är full av tillförsikt inför 2011, till stor del tack vare en fortsatt god efterfrågan på bostäder med oförändrad prisnivå på huvudmarknaderna. Bedömningen är ungefär densamma för kommersiella lokaler där vakanser och hyror stabiliserats. Sammantaget innebär det förväntningar om en märkbar ökning av efterfrågan på den nordiska byggmarknaden under 2011.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078