23948sdkhjf

Långlivat slitgods

– Genom att gjuta in hårdmetall i segjärn kan Sandvik erbjuda ett slitgods som håller tio till tjugo gånger längre än konventionella material, lovar Oskar Larsson.
Som stöd för uppgifterna hänvisar Oskar Larsson bland annat till tester utförda tillsammans med Svevia i Luleå som visar att företagets slitgods för snöplogsskär räcker tolv gånger längre än ett vanligt skär med en hårdhet på 500 brinell.
– I grunden är det ett gammalt Sandvikpatent från 1970-talet som utvecklats med åren. Andra företag löder in hårdmetaller. Det är bara vi som gjuter in på det här sättet. Därmed uppstår en metallurgisk bindning som inte bryts loss och förlänger livslängden avsevärt, lovar Oskar Larsson.
Materialet kallas HX900 och kan beskrivas som ett kompositmaterial som kombinerar hårdheten hos hårdmetall med segheten hos segjärn. Enligt Oskar Larsson kan materialet med fördel användas överallt där slitaget är stort. Det gäller inte minst i samband med vägunderhåll, men också i betong- och asfaltindustri, gruvindustri, stålindustri och byggindustri.
Än så länge bearbetas marknaderna i Sverige, Norge och Finland. Men det finns också förhoppningar om framgång i stora marknader som USA och Kanada inom en inte allt för avlägsen framtid.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078