23948sdkhjf

Rekordmarginaler i Skanska

Små uppgångar i såväl orderingång som rörelseresultat under 2010 gladde Skanskas vd och koncernchef Johan Karlström. Inte minst en stark utveckling under årets avslutande kvartal stärkte dessutom förhoppningarna om ett bra 2011.
– Marginalerna i flera av byggverksamheterna visade rekordnivåer samtidigt som stora positiva kassaflöden har genererats, säger Johan Karlström.
– Marknaden för husbyggnad förbättras successivt och framför allt de nordiska marknaderna, och i synnerhet Sverige, visar på en stabil utveckling. Anläggningsmarknaderna fortsätter att utvecklas stabilt på de flesta av våra marknader. Antalet anbudsgivare är dock stort, vilket innebär press på anbudsmarginalerna.
Fjolårets avslutande kvartal innebar dessutom ett viktigt trendbrott som också lovar gott inför framtiden.
– Byggverksamhetens intäkter i lokal valuta ökade under det fjärde kvartalet med två procent jämfört med fjärde kvartalet 2009. Det är första gången sedan finanskrisen som vi har en positiv intäktsutveckling i lokal valuta jämfört med motsvarande kvartal året innan, säger Johan Karlström.
Byggverksamheten drog in drygt 113 miljarder kronor under 2010, jämfört med drygt 130 miljarder kronor året innan. Framför allt är det på den amerikanska marknaden som företaget tappat intäkter. Närmare 44 miljarder kronor under 2009 minskade till drygt 34 miljarder kronor. Fortfarande är dock den amerikanska verksamheten klart dominerande hos Skanska. Sverige kommer som god tvåa med drygt 23 miljarder kronor i intäkter, knappt 1,5 miljarder mindre än under 2009.
Även i Storbritannien och Tjeckien föll intäkterna rejält under 2010 – sammantaget med ungefär sju miljarder kronor. Anledningen är, enligt företaget, de offentliga besparingsprogrammen som drar ner byggvolymerna avsevärt. För Storbritanniens del är bedömningen att neddragningarna även kommer att resultera i en nedgång av projekt i offentlig-privat samverkan. Johan Karlström är trots det optimistisk vad gäller den vidare utvecklingen inom såväl OPS som fastighetsutveckling.
– Vi har under året påbörjat 14 nya kommersiella fastighetsutvecklingsprojekt, startat 4 113 nya bostäder samt vunnit och genomfört Financial Close på tre nya OPS-projekt. Totalt innebär detta de närmaste åren ett investeringsåtagande på cirka 14 miljarder kronor som, förutom att generera en god avkastning på investerat kapital, kommer att generera en byggvolym på cirka 24 miljarder kronor för vår byggverksamhet. Det här kommer fortsättningsvis att vara en viktig del, då vi ska växa verksamheten i enlighet med målen i affärsplanen 2011–2015, säger Johan Karlström.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078