23948sdkhjf

Mycket malm i bergsslagsstråk

En ny järnmalmsgruva kan bli verklighet i Ludvika. 28,5 miljoner ton beräknas ligga i Håkbergsfältet ner till 350 meter. Därunder förväntar man sig ytterligare 13 miljoner ton.
I början av mars ansökte Kopparberg Mineral AB:s intressebolag Nordic Iron Ore AB, om bearbetningskoncession hos Bergsstaten i Falun. Ansökan gäller järnmalmsförekomsterna i Håksbergsfältet, ett cirka sju kilometer långt område i Ludvika.
Fältet utgör den nordligaste delen av ett cirka 2,5 mil långt mineraliserat stråk mellan Grängesberg, Svarthyttan och Tyskgruvan. Enligt företaget utgör de järnmalmsförekomster de kontrollerar på sträckan en av de största järnkoncentrationerna i Bergslagen.

36 procent järn
Kopparberg uppger att den totala kända och indikerade mineraltillgången i Håksbergsfältet ner till 350 m nivån uppskattas till cirka 28,5 miljoner ton med en järnhalt på i genomsnitt cirka 36,4 procent.
Hur det ser ut ner mot 800-metersnivån har man försökt ta reda på med hjälp av borrning. Man uppskattar att det mellan nivåerna 350 meter och 800 meter finns cirka 13 miljoner ton med cirka 36 procent järn. Företaget uppger att mineraliseringen är öppen mot djupet i den norra delen samt i den södra delen av fältet som ansluter till Väsmanfältet.
Nordic Iron Ore har haft undersökningstillstånd för gruvområdet och dess närmaste omgivningar sedan 2010.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109