23948sdkhjf

Kommunerna bestämmer över dynamiten

Polisen har lämnat över till kommunerna när det gäller att ge tillstånd att köpa, sälja och förvara explosiva varor. Ansökan blir avgiftsbelagd och ska behandlas snabbt- men bara om den är komplett.
En ny lag och en ny förordning om brandfarliga och explosiva varor trädde i kraft den första september 2010. En dryg månad senare levererade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) nya föreskrifter som bland annat handlade om registrering, förvarig och identitetsmärkning. En del av det nya bestod mest i att förtydliga och förenkla reglerna, men några nyheter fanns också, till exempel att det numera är kommunen och inte polisen som ger tillstånd till både förvärv, förvaring och försäljning av explosiva varor. Det är dock fortfarande polisen som ger tillstånd till sprängning inom detaljplanelagt område.
Kommunerna ska ge de sökande ett mottagningsbevis när ansökan kommit in och beslut i frågan får inte dröja mer än ett halvår. Om en verksamhet går över till en ny utövare ska det gamla tillståndet fortsätta gälla, under förutsättning att den nya verksamhetsinnehavaren har anmält detta till kommunen och dessutom söker ett nytt tillstånd inom tre månader. Kommunen har också rätt att ta ut en avgift för ansökan, summan kan variera mellan de olika kommunerna.

Blankett
Ska ansökan kunna behandlas måste den vara komplett. Den som lusläser reglerna kan förmodligen lista ut vad som krävs i ansökan. Det kan dock vara lätt att missa någon detalj och MSB har därför tagit fram en blankett för ändamålet. Blanketten kan laddas ner från deras hemsida www.msb.se. Även Bergsprängningsentreprenörernas förening (www.bef.nu) tillhandahåller en blankett för ändamålet.
MSB har också utbildat en rad kommunala handläggare för att underlätta processen.
Polisen har lämnat över tillståndsgivningen till kommunerna, men enligt Thomas Eriksson på Rikspolisstyrelsen ska kommunerna informera polisen när tillstånd för förvaring givits. Detta för att polisen ska kunna hålla ett extra öga på områden där eventuellt stöldbegärliga sprängmedel finns. Kommunerna har också möjlighet att samråda med polisen om det bedöms nödvändigt, och de kan också få tillgång till vissa polisregister när det ska avgöras om en viss person lämpar sig för ett tillstånd eller inte.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065