23948sdkhjf

Vägnätet i kommunerna är eftersatt

87 procent av Sveriges kommuner anser att vägnätet i kommunen är eftersatt men bara 28 procent planerar att öka sina satsningar på infrastruktur under 2011.
Det visar en ny undersökning om infrastruktur och trafiksäkerhet i kommunerna som Svevia låtit göra. Undersökningen omfattar 150 svenska kommuner. Kommunerna har fått frågor om bland annat infrastrukturinvesteringar, vägunderhåll och trafiksäkerhet.
– Med tanke på att nästan nio av tio kommuner tycker att vägunderhållet är eftersatt så är det förvånande att bara drygt var fjärde kommun planerar att öka sina satsningar på infrastruktur, säger Erik Lundman, chef för affärsutveckling på Svevia.

Sparar pengar
Enligt undersökningen sparar kommunerna pengar på att lägga ut vägunderhåll och snöröjning på entreprenad. Av de kommuner som lagt ut vägunderhåll på entreprenad svarar 73 procent att de sparar pengar på att göra detta. Dessutom blir de nöjda. Hela 97 procent av dem som lagt ut vägunderhåll och snöröjning på entreprenad är nöjda med sin entreprenör.
– Medborgarna har rätt att kräva framkomliga vägar. När ambulanser, hemtjänst och färdjänst inte kommer fram till bostäder på grund av för dålig snöröjning eller hindras på grund av gropar i vägarna drabbas den enskilde, säger Erik Lundman.

Bygga cykelbanor
Hela 86 procent av kommunerna har en plan för trafiksäkerhet och sex av tio kommuner har ökat andelen hastighetsdämpande åtgärder på vägarna det senaste året. Drygt sex av tio kommuner anser att trenden är att den högsta tillåtna hastigheten i kommunen minskar. 64 procent av kommunerna kommer under det kommande året satsa mer pengar på att bygga cykelbanor. Urvalet för enkäten är ett slumpmässigt urval bland Sveriges kommuner. Ansvarig tjänsteman för infrastrukturfrågor har intervjuats. 150 kommuner ingår i undersökningen som är genomförd av SKOP.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141