23948sdkhjf

95 miljoner att dela på

Enskilda väghållare ska få totalt 95 miljoner kronor extra efter två hårda vintrar. Det är dock många tusen som ska dela på pengarna och för de allra flesta blir det bara några tusenlappar.
Trafikverket låter meddela att de ger 95 miljoner kronor extra till enskilda väghållare efter två hårda vintrar som inneburit mer snöröjning än normalt.
– Det är en stor och viktig insats att hålla de mindre vägarna farbara så att hela Sverige kan leva och utvecklas. Därför prioriterar vi på Trafikverket att öka det statliga bidraget med den extra vinterpengen, säger Björn Östlund, chef för Trafik på Trafikverket i ett pressmeddelande.
Det är dock många som ska dela på pengarna. Enligt Trafikverket finns det totalt sett 23 000 väghållare i Sverige och cirka 43 600 mil enskilda vägar. Av dessa anses 7 600 mil vara så viktiga att väghållarna får statliga bidrag till drift och underhåll. 36 000 mil av de enskilda vägarna får alltså inga bidrag (till exempel småvägar till enskilda fastigheter).
De extrapengar som Trafikverket nu delar ut kommer alltså att begränsas till mellan 1 000 och 10 000 kronor för de allra flesta. Ett antal väghållare kommer dock att få 50 000 kronor eller mer. Summan fördelas även efter hur viktig vägen anses vara enligt fastställda bedömningskriterier.
– Trafikverkets uppgift är att värna om alla fyra trafikslagen och att resan eller transporten fungerar hela vägen. I det systemet är våra minsta vägar en viktig del för att helheten ska fungera väl, säger Björn Östlund.
Räknar man med dessa extrapengar får svenska enskilda vägar totalt 1,1 miljarder kronor i statligt bidrag i år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078