23948sdkhjf

Effektivare produktion med automattruckar

Kortare ledtider var ett av målen när Sandvik byggde ut och moderniserade sin produktionsanläggning för bergborrstål i Sandviken. För att uppnå största möjliga effektivitet valdes automattruckar för den interna förflyttningen av borrstängerna.
En stor del av de borrstänger som används runt om i världen tillverkas i Sandviken. Dominerande kunder är Atlas Copco Secoroc och Sandvik Mining & Construction, två företag som ställer stora krav på sina leverantörer vad gäller såväl leveransprecision som ledtider.
För att leva upp till de hårda kraven har Sandvik Materials Technology nu byggt ut och moderniserat sin fabrik i Sandviken. En helt avgörande förändring är att den tidigare 170 meter långa fabriksbyggnaden förlängts till 400 meter, något som helt ändrade förutsättningarna för materialflödet i fabriken. Bland annat stod det snabbt klart att traditionell förflyttning av stängerna med traverser inte skulle ge de effektiviseringsvinster som var målsättningen.

Kortare ledtider
– Eftersom ett huvudmål med utbyggnaden var att förkorta ledtiderna mot våra kunder, började vi se på automattruckar som kunde skräddarsys för våra behov. På grund av att det inte fanns några standardiserade produkter kontaktade vi finländska Solving, som är expert på den här typen av speciallösningar, berättar fabrikens teknikchef Anders Eriksson, som i projektet ansvarade för automattruckarna och maskininstallationerna i nybygget.
Anders Eriksson betonar att just tekniksprånget från manuell hantering med exempelvis travers till högteknologiska lösningar som de helautomatiska, laserstyrda automattruckarna var det kanske svåraste i hela projektet.
– Projektet var utmanande också av den anledningen att produktionen måste hållas igång under hela byggnadsskedet.
Så snart Sandvik identifierat de egenskaper som truckarna i stora drag skulle ha gick företaget ut med en internationell offertrunda.
– Det är fråga om mycket specifika produkter som inte fanns färdiga någonstans och som inte många tillverkare i världen har kompetens att göra. Slutligen stod det klart att Solving hade gett den helhetsmässigt bästa offerten så vi fortsatte att arbeta med dem, säger Anders Eriksson.
Upphandlingen gjordes 2008, men var långt ifrån statisk. Tvärtom betonar Anders Eriksson att specifikationerna omarbetades flera gånger i takt med att projektet avancerade.

Streckkod ger körorder
– Som en del av projektet införde vi också ett helt nytt materialhanteringssystem med automattruckarna som en integrerad del. Det räcker med att operatören läser en streckkod så sköter truckarna transporterna inom fabriken.
– När kunderna beställer uppgörs en körorder som berättar vilka produkter och längder som ska processas. Operatören i fabrikationslagret får då en anvisning om vad som ska lastas upp till de av- och påhämtningsbord som löper längs lokalen. När så en last av stänger är upplagd hämtar trucken denna och lämnar till avsedd kapmaskin för att kapas till beställd längd. Därefter lyfts de kapade stängerna med travers till en robotanläggning där de synas och bandas. Till sist för truckarna varje färdigt kolli till utlastningshallen för skeppning mot rätt destination i världen, berättar Anders Eriksson
Truckarnas första arbetsuppgift ligger dock ytterligare lite tidigare i produktionskedjan. Den består nämligen i att föra 7–14 meter långa riktade borrstänger till fabrikationslagret.
Fabriken var helt färdigställd i slutet av sommaren och redan nu är Solving på gång med nästa leverans av automattruckar till Sandvik-koncernen.
– De går till en annan fabrik på samma fabriksområde och ska hantera rörprodukter för kärnkraftsindustrin. Den här gången är vi underleverantör till ett större transportsystem som levereras av ett annat finländskt företag, säger Solvings projektchef Leif Löfholm.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063