23948sdkhjf

Tre års respit för ID-märkning

Mycket tyder på att de hårda kraven på märkning och spårning av sprängmedel skjuts upp i flera år.
Tanken var att man från och med 2012 skulle bli tvungen att märka och registrera allt som har med sprängmedel att göra, så att minsta sprängkapsel kan spåras från fabrik ända till dess de stoppas i ett borrhål. Enligt Shulin Nie på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ser det nu ut som att lagen skjuts upp.
– Industrin tycker att de får för lite tid på sig, och EU-kommissionen funderar på att ge dem mer tid, förklarade han på årets Bergsprängardagar.
Inget beslut är taget, men tanken är att skjuta på lagen i ett år för industrin och i tre år för användarna. I så fall blir den aktuell först i april 2015 för bergsprängarna på fältet.
Man funderar också på att undanta till exempel svartkrutsstubiner och slagtändarhattar, små artiklar som är svåra att fästa märkningen på.

Godkända förråd
Shulin Nie kunde även berätta att reglerna nyanserats på vissa plan. Från och med nästa år ges inte längre dispens för de äldre typerna av förråd och alla sprängmedelsförråd måste därmed uppfylla de nya strängare kraven. Kravet på att nyckeln till ett godkänt förråd måste förvaras på ett ställe som är lika säkert som förrådet den går till har dock dämpats. Det krävs inte heller att förråden måste vara "certifierade".
– Har man ett bergrum med fem meter granit i väggen och en klassad dörr behöver det inte certifieras, bara skyddsnivån motsvarar ett certifierat förråd, förklarade Shulin Nie.
Han tog även upp problemet med att samförvara sprängkapslar med sprängämnen. Det är normalt sett förbjudet men den som inte vill skaffa två förråd kan komma runt problemet om han eller hon kan bevisa att sprängkapslarna inte kan nå sprängmedlet, till exempel genom att ha en testad innervägg med dörr.
Han uppmärksammade också de närvarande bergsprängarna på att man enligt reglerna måste förse förråden med åskskydd.
– Det har ni inte, men det är ett måste, inpräntade Shulin Nie.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078