23948sdkhjf

Spårbrist är inte okej

Behövs det mer järnvägsspår? Regeringen vill att Trafikverket tar reda på det. Är svaret ja ska verket dessutom reda ut hur man åstadkommer mer järnväg på ett samhällsekonomiskt effektivt sätt.
Trafikverket har fått regeringens uppdrag att "utreda behovet av ökad kapacitet i järnvägssystemet" och sedan föreslå hur man kan effektivisera systemet och öka kapaciteten.
– Det är inte okej och långsiktigt hållbart att människor inte ska kunna ta sig till och från jobb och studier. Eller att näringsliv och industri inte kan ha tillförlitliga transporter, säger infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd i ett pressmeddelande.
Enligt regeringens instruktioner ska Trafikverket först ta reda på hur man ökar kapaciteten i järnvägssystemet på det samhällsekonomiskt effektivaste sättet.
Verket ska också titta extra noga på var det finns flaskhalsar, vilka följdinvesteringar som behövs i andra delar av transportsystemet, vilka ekonomiska styrmedel man kan använda för att effektivisera järnvägssystemet och hur drift och underhåll kan bidra till ökad effektivitet.
– Förbättringar måste kunna ske på såväl kort som medellång och lång sikt. Därför ska trafikverket återrapportera vad som kan göras 2012-2015, 2016-2021 och efter 2021, säger infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.048