23948sdkhjf

Rak fasad med scanning

När ett 15 våningars kontorshus ska kläs i glas är det viktigt att fasaden blir spikrak, något som är mycket svårt. Peab prövar ett nytt verktyg för att omedelbart få ett kvitto på rakhet. – För första gången 3D-scannar vi fasaden och ser direkt om väggblocken börjar driva i väg, säger Per Norlander, platschef för Peab.
Solna. Arenastaden i Solna är en stor byggarbetsplats där shoppingcenter, hotell, bostäder och en ny national arena växer fram liksom Vattenfalls nya konto med Peab som totalentreprenör. Kontoret är gigantiskt, 55 000 m2 fördelat på fyra huskroppar; 11, 12, 13 och 15 våningar höga samt ett atrium som förbinder dessa. Stommarna utgörs av prefabricerad betong från Betongmästarna vilket innebär tighta marginaler. Vad har Waterfront, Victoria Tower i Kistamässan, Lindhagens plan och nu även Vattenfalls kontor gemensamt? Jo glasfasader, som förhöjer byggnadernas utseende.
– Internationellt och även i Sverige är det en växande trend att använda glas. Att kontrollera fasadernas rakhet är viktigt i och med att vi har glasfasader. Ju högre vi bygger desto viktigare att det är rakt. Det ska inte bli det lutande tornet i Pisa, säger Per Norlander.

Slipper överraskningar
Peab har många byggda hus på sin repertoar.
– Men det är när prefabricerade glasfasader kommer in i bilden som allt ställs på sin spets. Scanningen innebär att man slipper överraskningar och har möjlighet att korrigera i tid.
Därför togs nya grepp för att snabbt kunna mäta. och kontrollera. Den sedvanliga totalstationen med stickprov valdes bort och istället anlitades Motala Mättjänst, specialiserad på scanning med Leica Scanstation C10.
– Man kan förenklat förklara att scanningen fungerar som ett slags kalkeringspapper. Arkitektens 3 D-modell används som underlag, ovanpå läggs scanningen, också den i 3 D, säger Per Nordlander.
– Scanningen blir ett måttsattsfotografi avvikelserna märks lätt.

Sparar flytspackel
Genom 3D-scanningen kan Peab kontrollera att underentreprenören sätter väggelementen rätt. Och det ger i sin tur rätt förutsättningar för
– Om en vägg skulle luta blir det väldigt konstigt och det går inte att använda glasprofiler dimensionerade för andra mått. Vi skulle bli tvungna att beställa nya glasprofiler och även glas, med leveranstider på 2-4 månader.
Något som både skulle försena och fördyra projektet, säger Per Norlander.
Ett annat användningsområde Peab använder scanningen till är vid flytspackling av golv. Scanningen visar om golvet är ojämnt. Ojämna ytor hyvlas fräser man av innan spacklet läggs på. Scanningen ger även ett vettigt beslutsunderlag. 40-60 miljoner mätpunkter fångar ett golv på tusen kvadrat. Det syns var varje hdf-platta ligger och var skarvarna finns.
– Denna information är mycket bra om man vill borra i golvet någon gång i framtiden, säger Per Norlander.

Standard
Med ett jämnt golv går det inte bara åt en mindre mängd flytspackel utan kvaliteten förbättras när rätt mängd läggs på.
En centimeter flytspackel är mycket på 55 000 kvadratmeter golv. Varje centimeter flytspackel extra tar en vecka extra att torka ut förmycket
– Det finns en annan aspekt på tunnare lager flytspackel och det är bättre hushållning med energin. Att driva ut fukten snabbt sparar på värme.
Per Norlander tror att Peab även kommer att använda scanning av fasader och golv vid kommande projekt.
– Jag tror att 3Dscanning kommer vara en standard inom byggbranschen inom en snar framtid, säger Per Norlander.
Snabb kupolscanning
Leica Scanstation C10 omfattar scanner, tiltsensor, batteri, inbyggd kontrollenhet, datalagring, automatisk videokamera och laserlod. C10 har funktionen Smart X-Mirror™ som låter användaren göra full kupolscanning på bara några minuter med en roterande spegel.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078