23948sdkhjf

Ny teknik avlastar platschefen

Platschefer inom anläggning är en bristvara. En bred kompetens behövs liksom kunskap om ny teknik. Det är inte en slump att SM Entreprenads platschef är före detta mättekniker. Med GPS-tekniken kan Lars Preuschhof delegera och bättre prioritera den dyrbara arbetstiden.
Norrköping. Det blåser isvindar på fältet intill Norrköpings flygplats där SM Entreprenad utökar Kungsängens företagspark med en 1,2 kilometer lång väg, 500 meter lång cykelväg samt en 225 meter lång och 2,5 meter hög vall inklusive förläggning av fjärrvärme, el och optokabel. Fast nu har arbetet gått i princip gått i stå och kylan och den tjäle som uppstått är boven.
Startsignalen vid flygfältet gick vecka tre och klart beräknas det bli till semestern. Att lägga ut förstärkningsgrus på den tidigare utförda terassen för den nya vägen är det enda jobb som kan utföras av en Hitachi 210 2010 års modell med steg 3 motor och utrustad med Trimble CB430 med dubbel GPS. Två av SM Entreprenads fem grävmaskiner är i dagsläget utrustade med Trimble och en tredje är på väg.
Användarvänligheten är det platschefen och tidigare mätteknikern Lars Preuschhof fastnade för hos Trimble.
– Maskinstyrningssystemet är också lättare att förprogrammera jämfört med andra system vi testat, och lättare att använda för maskinisten i förarhytten, säger Lars Preuschhof.
Det senare märks genom färre utryckningar till fältet. Kjell Andersson spakar Hitachin 210, som i hyttdisplayen visar linjen för vägen. Han kan med skopan följa det röda strecket. Kjell Andersson skiftar med en knapptryckning till en annan bild som visar hur han ska schakta för avlopp och strömledningar.
– Hela mitt jobb syns i displayen. Jag blir mer självgående och slipper gå ut när det är kallt.
– Systemet är inte svårt att lära sig, det går snabbt genom att pröva sig fram.

Avlastar cheferna
Den nya GPS-tekniken avlastar platschefer med dagarna späckade av möten och administration.
– Förutom att våra anställdas jobb utvecklas är lönerna den största utgiftspost vi har och det är därför viktigt att vi kan använda våra medarbetare på ett optimalt sätt, säger Senja Ljung.
Innan GPS-tekniken var det utsättare och anläggare som utförde mätningen, idag har utsättarna mer en kontrollfunktion och skapar modeller för grävsystemet på kontoret medan anläggarna lär sig stång-GPS, vilket innebär att de kan följa att arbetsritningen via det bärbara verktyget efterlevs ute på fältet.
– Vi har otroligt många kontrollkrav i vårt arbete och mycket som måste mätas och verifieras. Uppstår exempelvis en vattenläcka måste ledningen omedelbart kunna spåras, säger Senja Ljung.

Personligt ansvar
Till dagens datum räknar Lars Preuschhof med en åtgång av 13 000 ton kross och två kilometer rör och att 8,5 tusen kubik schakt grävts ur.
– Med mätverktygen kan vi få exakta materialmängder. En centimeter kross för mycket på en kilometer väg är en fruktansvärd massa kross som kostar i onödan.
Blomkrukans innehåll har tagit steget ut i terrängen. För vissa vägsträckor är kompensationsfyllda med tre lastbilar lecakulor.
– Ju lättare material, desto lättare marktryck och mindre risk för sättningar, säger Lars Preuschhof.
Dyra maskiner med avancerad utrustning måste liksom kapital förvaltas. På SM Entreprenad har varje maskinist ansvar för skötseln av en maskin, samtidigt kör maskinisten alltid denna maskin. Om någon annan på företaget undantagsvis vill låna maskinen måste maskinisten tillfrågas.
– Att ha sin egen maskin väcker en helt annan känsla av ansvar och gör den lätt att rengöra och ha koll på, säger Senja Ljung.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063