23948sdkhjf

Dyrt utan dieselklausul

Det höjda priset på fordonsbränsle påverkar negativt svarar hälften av de som svarat på Leveranstidningen Entreprenads web. Det kan även Lorentzen Maskin & Entreprenad i Ramvik intyga. Skogsmaskinentreprenören med dieselklausul klarar sig bättre.
Lorentzen Maskin & Entreprenad i västernorrländska Ramvik, har 13 lastfordon. De dricker diesel för 1,3 miljoner kronor om året. Budbilar och större lastbilar far runt i ett område från Umeå till Midlanda och längs E 14 sträckan Ramsele - Strömsund.
– Det blir 50-80 mil per bil och dag att beräknas på en åtgång av 1,5 liter per mil, säger Magnus Lorentzen, vd.
Nya mer miljöanpassade fordon drar mindre bränsle, i princip inget fordon är äldre än tre år.
– Men vi har inte råd att byta bilar hela tiden.
Någon kompensation för ökade bränslepriser får företaget inte.
– Nettot blir sämre ju mer vi måste ge bort i bränslepengar. Det är bekymmersamt men det är bara att bita ihop och betala, säger Magnus Lorentzen.

Ur egen ficka
En bättre sits har enmansföretaget Gullsjö Maskin & Entreprenad i skånska Klippan med privata kunder, främst villaägare. Jörgen Andersson utför med en Bobcat 435 bland annat dränering och stensättning åt privata kunder. Han räknar in de högre bränslekostnaderna när arvodesbeloppen uppdateras.
– Dieselpriset har gått upp en krona och det får uppdragsgivarna betala.
Vintertid innebär dock ett långt uppehåll för Jörgen Anderssons maskintjänst eftersom han inte kör i snösvängen. Men nu tar säsongen fart.
– Trots allt sitter alla i samma båt när det gäller dieselpriset, priset är detsamma för alla.
MC Maskin & Entreprenad i Sundsvall med 17 anställda och cirka 30 fordon kämpar för att få det att gå ihop, fastän det är full beläggning med vatten- och avlopp, snöröjning med mera.
– Vi har ingen dieselklausul som kompenserar utan betalar den ökade bränslekostnaden helt ur egen ficka, säger Martin Karlsson, vd.

Dieselkonsul i kontraktet
Om man däremot sneglar på grannbranschen, skogsmaskinentreprenörernas, så verkar läget vara ett annat. Karl-Henrik Ljungberg och Daniel Andersson driver gemensamt Björkuddens Skog i Tierp. Med två skördare och två skotare utförs uppdrag åt sågverket Karl Hedin. I kontraktet finns en dieselklausul inskriven.
– Den innebär att om dieseln kostar med får vi högre ersättning men kompenseras inte fullt ut. Vår verksamhet skulle inte funka utan klausulen, säger Karl-Henrik Ljungberg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064