23948sdkhjf

Rejält förankrat när Ullevi skjuter i höjden

Mittemot Ullevi stadion i Göteborg läggs bakåtförankrad tätspont för Ullevi Park, ett hus på åtta våningar lika högt som grannen tingsrätten samt ett på 16 våningar, som möter strålkastarna på arenan.
Göteborg. För entreprenören NCC Construction kommer Ullevi Park UOA, miljöcertifierat enligt Breeam, att inbringa runt 300 miljoner kronor och uppdragsgivaren är NCC Property Development.
I mitten av januari, och bara inne på femte veckan för grundläggningen, är det svårt att föreställa sig att de två kontoren ska vara inflyttningsklara i slutet av 2012. Kyla med tjäle kräver en extra insats vid anläggning av en tätspont som stödkonstruktion vid schaktningen för byggnaderna. All snö och tjäle måste avlägsnas och spontdike grävas. Det går inte att sponta direkt i markytan.
Grävmaskinisten Anders Bengtsson vid Snabbschakt i Göteborg har med en Volvo 290 B och hydraulhammare grävt ett dike cirka en meter djupt och två meter brett att trycka ner spont i.
– Till min hjälp har jag Scanlaser grävsystem, säger Anders Bengtsson.

Bakåtförankrad
NCC satsar vid bygget på energibodar som är lika med bättre isolerade arbetsbodar, vilket kommer att spara energi.
– Det är ett krav från marknaden, säger Patrik Lund, ombud för NCC PD.
Det energisnåla tar sig även andra uttryck. Fredrik Lidén vid NCC Construction är platschef för markarbetena och sitter med ritningarna framför sig i arbetsboden där det emellanåt blir mörkt eftersom ljuset styrs av en rörelsedetektor. Tricket är att då röra på sig för att elen ska slås på. Inget stilla sittande här om man ska se något….
– Vi monterar längs hela sponten ett hammarband för att fördela belastningen från dragstagen.
Tätsponten är bakåtförankrad vilket ger ett bra stöd för schaktningen.
Det innebär att inte bara det stag där bakåtförankringen är fäst ska hålla emot massorna utan runt 46 dragstag med fyra meters mellanrum som tar 60-80 tons belastning var.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.437