23948sdkhjf

Fabrik ska lösa Europas vedbrist

Under vintern har det varit akut brist på ved i stora delar av Sverige. Men efterfrågan ökar även i andra delar av Europa, vilket finska Maaselän Kone möter med att uppgradera sin största maskin för vedframställning.
[gallery]

1983 startade Maaselän Kone verksamheten i Haapajärvi. Bland produkterna finns vedprocessorerna Hakki Pilke, Woodmax, som tillverkas i ett flertal storlekar och med varierad kapacitet. Enligt företaget har ungefär 40 000 enheter levererats sedan starten.
Big X 50 är en uppdaterad version av företagets mest kraftfulla modell som säljs i Sverige av Trejon. Företaget ser en stor potentiell marknad på grund av de galopperande prisökningarna på energi. Det finns en märkbar brist på alternativ till traditionell uppvärmning med el eller olja.

Automatisk avkänning
– Denna vedmaskin har automatisk avkänning av klyvkraften från 4 till 30 ton och hastigheten på klyvningen anpassas efter tryckkraften. Diametern på stocken kan uppgå till 50 cm och kapningen sker med ett hydrauldrivet maskinsågsvärd på 20 tum, säger Henrik Johansson, marknadsansvarig på Trejon.
– Maskinen är utrustad med en hydrauliskt driven transportelevator som kan regleras både i sidled och höjd direkt från manöverbordet. Dessutom har elevatorn en inbyggd renskanal för "renare" ved. Maskinen har även en hydrauldriven spånsug som standard.
Vid drift kan användaren komma upp något från marken tack vare en plattform som skjuts in under maskinen när den inte används. Tillsammans med hydraulisk styrning av kap- och klyvfunktionen bidrar lösningen till en bättre arbetsmiljö. Automatisk smörjning av kapkedjan då maskinen är i drift samt enkel reglering av klyvyxans höjd förenklar också för operatören.
Maskinen väger kring 1,7 ton och levereras som standard med oljekylare och finns i tre alternativ vad gäller drift: traktordriven, eldriven eller med en kombination av traktor- och eldrift.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095