23948sdkhjf

ME breder ut sig

Maskinentreprenörerna tar till storsläggan på Maskinexpo 2011. Årets kongress hålls på mässan, i ett jättetält som ska samla 150 entreprenörer kring ödesfrågan utbildning – hur får man fler att välja maskinföraryrket? utbildningsfrågan genomsyra föreningens rekordstora satsning på Maskinexpo.
Bransch- och arbetsgivarföreningen Maskinentreprenörerna, ME, tar i år ett betydligt större område i anspråk på Maskinexpo. Föreningen ser mässan som en naturlig samlingspunkt för maskinentreprenörer och väljer därför att för första gången förlägga sin medlemskongress till mässan.
– Vi räknar med att få dit 150 medlemmar och sätter upp ett jättetält mitt på mässområdet, berättar ME:s vd Hampe Mobärg.
Temat, både för kongressen och för ME:s Maskinexposatsning, blir utbildning, närmare bestämt var och hur man hittar framtidens maskinförare.
ME betraktar problemet som en ödesfråga för branschen.
– Vi talar om "utbildning för en bransch i utveckling", det vill säga både nya förare och vidareutbildning för nuvarande personal, förklarar Hampe Mobärg.

Debatter
Kongressen genomförs på fredag förmiddag den 20 maj. På eftermiddagen ska frågan genomborras ytterligare, då fylls tältet av ansvariga politiker, blivande maskinförare och andra branschrepresentanter som i olika paneldebatter ska dryfta angelägna frågor som till exempel den nya gymnasiereformen.
Övriga dagar ska tältet bland annat nyttjas för miniseminarier i förbundets tidnings regi. ME planerar också att hålla medlemsseminarier i tältet, till exempel om inköp och om förbundets nya satsning ME-skolan.
ME väljer alltså att lägga krutet på utbildningsfrågan. Skälen till detta är många, Hampe Mobärg förklarar att den begynnande högkonjunkturen innebär att det byggs allt mer samtidigt som den tillgängliga skaran maskinförare är för liten.
– Vi ser en långsiktig tillväxt eftersom efterfrågan på underhåll och nyinvesteringar i infrastruktur ökar i hela landet. Då ökar också behovet av maskinförare. I Norrbotten finns det inte en enda ledig maskinförare!

Gymnasister tävlar
Den stora generationsväxlingen bidrar också till det stora trycket på utbildningsfrågan.
– Utpensioneringen är extra stor i vår bransch, det var lågkonjunktur i byggbranschen länge på 1990-talet, de som inte kom in då kom inte heller tillbaka, glappet är därför extra stort inom vårt område. Därför måste utbildning "blinka" på vår agenda flera år framöver.
Bredvid jättetältet kommer en större tävlingsyta att finnas eftersom ME, i samarbete med Maskinleverantörerna, även i år kommer att genomföra en tävling för gymnasister. Arrangemanget går ut på att skollag bestående av en mekaniker och en förare med samlade krafter ska se till att en maskin tar sig igenom en bana. Tävlingen har utvecklats sedan i fjol, men detaljerna är fortfarande inte klara.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.453