23948sdkhjf

Hårdingarna gaddar ihop sig

Bergbranschen satsar i år på en mer samlad arena på Maskinexpo. Området har fått namnet "Berg, Borr och Kross", och satsningen har lockat en helt ny bransch till mässan - borrarna.
Maskinexpo har i ett par års tid avdelat en del av mässan för bergsektorn. Så även denna gång, men i vår får bergytorna en lite annan utformning, med tydligare gator, fler markeringar och en särskild yta som ska fungera som samlingspunkt, grillplats med mera.
– Det har varit önskemål om att få en träffpunkt dit man kan bjuda in folk och göra affärer. Bergsektorn vill kunna ställa ut på Nordens största maskinmässa men ändå känna att de hittar sin egen tillhörighet, säger Carina Tegelberg på Maskinexpo.
Förutom berg och kross har även borrarna kommit med på tåget och nyordningen tycks redan ha gett effekt, branschföreningarna Geotec (som bland annat samlar företag som borrar för energi och vatten) och Bef (Bergsprängningsentreprenörernas förening) har anfört skaran som nu vuxit.
– Vi har fått fler bergutställare, 40 fler än i fjol än så länge, säger Kie Wirenholt på Maskinexpo.

Sandvik fattas
Området har fått namnet Berg, borr och kross. Bef, Geotec och en rad mer neutrala utställare som till exempel relevanta myndigheter, bildar navet bland utställarna.
– Nu har vi fått det som vi vill ha det. Branschen är nu representerad i sin helhet och det är lätt att hitta oss, säger Roland Netterlind, vd på Bef.
Det är dock en sanning med modifikation, för en av mässans största utställare, Sandvik, fattas.
– Det är synd, men det är bara att gilla läget, kommenterar Roland Netterlind.
Marianne Johansson, marknadskoordinator på Sandvik Mining and Construction i Sverige AB säger till Entreprenad att företaget tycker att bergupplägget på Maskinexpo är en bra idé.
– Vi har varit med på bergssidan i flera år och kommer gärna tillbaka.
Just i år väljer företaget dock att satsa på lokala aktiviteter.
– Vi är mycket nöjda med mässan och återvänder gärna, troligen redan 2012 men vi har inte tagit något beslut om det ännu,

Alla sorters borrare
Geotec, som samlar borrare av olika slag, är helt färska på mässan men mycket förväntansfulla inför vårens evenemang.
– Det finns behov av en stor borrmässa i Norden, kanske kan vi få en nu, säger Geotecs vd Johan Barth.
De evenemang som finns på borrsidan har varit för små och för nischade, förklarar han. Förhoppningen är nu att Maskinexpo ska bli den samlingspunkt branschen behöver.
– Våra leverantörer levererar till många skrån, det är både prospekteringsborrare, kärnborrare, brunnsborrare, etcetera. Nu kan vi samla alla sorters borrare, säger Johan Barth.
Geotec väljer också att arrangera ett seminarium om geoenergi mot stora fastigheter, ett hett ämne som Johan Barth tror kommer att locka många.

Seminarium
Borrentreprenörer är ofta flitiga Maskinexpobesökare. När branschen nu får en "egen mässa i mässan" finns chansen att samlas på ett annat sätt och att, tillsammans med berg- och krossbranschen, samlas, umgås och knyta kontakter hoppas Johan Barth.
– Förhoppningen är att det ska växa till Nordens största branschmässa för borrare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063