23948sdkhjf

Håll reda på siffrorna

Ha koll på serienumren och använd spårsändare. Då kanske du får tillbaka din maskin om den stjäls. För trots att stölderna minskat och fler stulna objekt hittas är det svårt att stoppa målmedvetna tjuvar med siktet inställt på just din maskin.
Än så länge ser det riktigt bra ut på stöldfronten. Eller ska man kanske säga mindre dåligt. Hittills i år har 13 objekt anmälts stulna till Larmtjänst och fyra av dem har återfunnits.
– Det är bra, det är riktigt bra, säger Torbjörn Serrander, utredningsinspektör på försäkringsbolagens gemensamma utredningsenhet Larmtjänst.
2010 var också ett "bra" år, med 71 anmälda objekt och 17 återfunna.
– 2009 hittade vi två av totalt 96 anmälda objekt, säger Torbjörn Serrander som tror att en kombination av tur och hårt arbete lett fram till den uppborstade statistiken.
Förra året hittades till exempel fem stulna objekt vid samma tillfälle. Försäkringsbolaget slog larm direkt efter stölden så att polisen snabbt fick alla uppgifter inklusive bild på objekten och kunde varsko sina utländska kollegor. Sedan hittade polisen i Polen de stulna maskinerna i en lastbil.
– Det är svårt att skydda sig mot tjuvar, men med skärpta rutiner från försäkringsbolag och polis kan man kanske hitta maskinen i alla fall, säger Torbjörn Serrander.
Tekniken i sig erbjuder inte mycket skydd, konstaterar han.
– Men har man till exempel en spårsändare kan man ibland få tillbaka sin maskin mycket fort. Det är det enda skyddsnätet vi har i dag.

Fel siffror
Torbjörn Serrander konstaterar att entreprenörerna gör vad de kan.
– Jag ser hur de ställer maskinerna så att de ska bli svåra att stjäla, de hissar upp redskap och gör allt rätt. Men är det en målmedveten tjuv som är ute efter en specifik modell, som kanske har en köpare redan, så går det nästan inte att hindra honom.
I brist på bättre stöldskydd gäller det att ha torrt på fötterna när jakten på de stulna objekten tar vid. Försäkringsbolagen har ofta felaktiga serienummer i sina anmälningar och Torbjörn Serrander uppmanar därför maskinägarna att vara noga med de uppgifter de lämnar till bolagen långt innan stölden är ett faktum.
– Väldigt ofta blir det fel. Det är bekymmersamt.

Rätt maskin
En del maskinägare har försäkringar som omfattar flera maskiner. Blir en av dessa stulen är det viktigt att lämna rätt nummer till försäkringsbolag och polis.
– Ibland får vi fel nummer och larmar ut numret på maskinen som de fortfarande har hemma på företaget i stället för numret på den stulna maskinen, säger Torbjörn Serrander.
Larmtjänst ska under våren förbättra sin databas. De större objekten ska larmas ut precis som vanligt, men även de mindre, till exempel redskap och tillbehör, ska läggas ut på hemsidan i en egen kategori som inte ska larmas ut men där objekten blir sökbara i databasen.
Snabbt och korrekt är ledorden i den nya databasen.
– Det går snabbare att få ut larmet om vi kan se till att alla uppgifter finns med från början, att alla serienummer är korrekta etcetera, säger Torbjörn Serrander.
Sedan är det bara att hoppas på det bästa. Eftersom maskinerna är oregistrerade är det svårt för polisen att hitta den rättmätiga ägaren till en maskin som hittas utomlands och kanske sålts vidare i flera led. Att maskinen är försäkrad är en ringa tröst, konstaterar Torbjörn Serrander.
– Innan du fått en ny maskin har du förlorat många jobb.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094