23948sdkhjf

Maskinexpo mot nya mål

Sista föreställningen i Barkarby blir något alldeles extra. Kinesiska maskiner av märket Liugong visas i Sverige för första gången och Maskinexpo förbereder sig mentalt på att tvingas säga nej till utställare - monterytan är snart slut.
Knivsta . Det vankas en hejdundrande avskedsföreställning på Barkarbyfältet den 19-21 maj. Det utlovar syskonen Wirenholt som efter sex års mässande i Barkarby redan planerar för Maskinexpo 2012 på annan, hemlig plats.

- Det blir en "grand finale", säger Carina Tegelberg, som driver Maskinexpo tillsammans med systern Kie Wirenholt och brodern Tomas Wirenholt.

Syskonen beskriver bokningsläget som “,lysande". 500-strecket nåddes den 10 mars och fjolårets slutsiffra 528 ligger väl inom räckhåll. Maskinexpo siktade på att överträffa fjolårssiffran med råge och spräcka 600-vallen. Men så blir det inte, konstaterar Carina Tegelberg trots att det är två månader kvar till mässan och bokningen brukar tillta under våren och fortsätta ända in på mässdagarna.

- Det får inte plats 600 utställare, vi har fått så stora monterbokningar.

Den 10 mars fanns knappt 4 000 kvadratmeter kvar av den 85 000 kvadratmeter stora monterytan, och då är det område som är dedikerat för bergbranschen inräknat.

- Det känns inte roligt, men den som bokar för sent riskerar att få vänta till nästa år, säger Carina Tegelberg.

Dynamiskt

De stora montrarna och det stora antalet utställare innebär att årets mässa kommer att bli mer koncentrerad.

- Förr blev det ibland tomma ytor över, nu blir det tätare mellan utställarna och därmed en mer dynamisk mässa, säger Carina Tegelberg.

68 nya företag och 33 “,återvändare" har tillkommit till utställarlistan än så länge.

- Det är väldigt hög frekvens av nya företag, nya produkter och även nya länder, säger Tomas Wirenholt.

Internationella nytillskott är företag från till exempel Irland, Storbritannien, Belgien, de baltiska länderna och USA.

- Vi har till exempel fått in ett turkiskt företag som säljer däckkedjor, säger Tomas Wirenholt.

Kinesiska maskiner

En helt ny bekantskap man kan göra på mässan är Liugong, en kinesisk tillverkare som får Sverigepremiär på mässan. Generalagenten Peters Lastmaskiner tar med sig fyra hjullastare och fyra grävmaskiner och utlovar både demonstrationer och provkörningar i sin monter.

På hemmaplan i Karlstad lanserar företaget sex hjullastare i viktklasserna 10-30 ton samt åtta grävmaskiner från 4-36 ton, maskiner som uppges vara både CE-märkta och anpassade för den europeiska marknaden.

Cat och Komatsu

Bland återvändarna märks framförallt Caterpillars svenska återförsäljare Pon Equipment och Komatsu. Pon är tillbaka för första gången sedan 2007 och ställer ut i den jättemonter som Swecon använde i fjol. Komatsu fanns senast på plats 2009, då i skepnad av Komatsu Swelog. Denna gång kommer företagets maskiner att finnas på två ställen.

- Komatsus svenska återförsäljare Hesselberg ställer ut entreprenadmaskiner, och på bergssidan ställer det norska företaget Komatsu KVX ut produkter med mer inriktning på berg, säger Carina Tegelberg. Några jättar fattas i utställarlistan.

Varken Swecon eller Sandvik kommer till Maskinexpo i år, men mässgeneralerna deppar inte över det.

- Vissa företag tar uppehåll, jag är övertygad om att både Swecon och Sandvik är tillbaka 2012, säger Carina Tegelberg.

Flotta tradare

Lastbilsnördar får sitt lystmäte även i år. Grannlåt från hela Norden anländer till mässan när de avslutat sin arbetsvecka. Sedan ska arbetshästarna förvandlas till utställningsobjekt, det ska putsas och fejas och varje bil har ett eget putsteam vars enda uppgift är att få ekipagen att blända åskådarna.

På fredag kväll ska lastbilarna lysa upp den uppländska natthimlen i en mäktig ljusshow. Sedan putsas det möjligen vidare natten igenom så att de färgsprakande fordonen blir ännu mer praktfulla inför lördagens tävlingar om bästa lack, bästa ljus med mera.

Fler kranar

Syskonen noterar att bilsidan stärkts upp, med utställare från bland annat Scania, Svenska Bil, Bilia, Volkswagen och Mercedes. Även på kran- och liftsidan har antalet utställare ökat. Kärnan på mässan är förstås maskinerna, som ska gå varma på demonstrationsfältet.

- Vårt trademark har alltid varit “,maskiner i rörelse", fastslår Carina Tegelberg.

En nyhet är en centralt placerad byggnad som ska rymma en informationsdisk och ett presscenter.

Hektisk vår

Med två månader kvar till mässan börjar det dra ihop sig. Kie Wirenholt ska precis lägga sista handen vid de slutgiltiga byggplanerna och det är bara några veckor kvar innan arbetet dras igång. 400 flaggstänger ska resas, monterytor ska märkas upp, kablar ska dras, 300 tält ska sättas upp, tusen kubikmeter nyhuggen flis ska läggas ut och bodar, toaletter och service ska fram när en liten “stadsdel" uppförs på det än så länge snötäckta Barkarbyfältet. Söndagen innan mässveckan måste allt stå klart, för på måndagen väller utställarna in för den sista mässan i Barkarby.

Järfälla kommuns byggplaner satte P för vidare mässande just här och 2012 återuppstår den lilla stadsdelen därför på ett helt nytt ställe. Platsen är redan utsedd men syskonen Wirenholt vill inte avslöja var förrän tidigast i april.

- Vi kan inte säga var än, men vi är rätt nöjda, säger Carina Tegelberg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.097