23948sdkhjf

Kvalfylld skiljeväg

Det är långt ifrån någon hemlighet att vi står inför enorma pensionsavgångar när stora grupper födda på 1940-talet tackar för sig på arbetsmarknaden. Det är heller ingen hemlighet att många företag redan i dag ropar efter personal som inte finns att få tag på.
Rekrytering av kompetent arbetskraft har för många företag växt till ett av dagens mest prioriterade och svårlösta problem. Brister finns bland såväl akademiker och chefer som yrkesarbetare. Som det ser ut nu finns stor risk att problemen med yrkesarbetare kan bli bestående.
Arbetsförmedlingens bedömning är exempelvis att framtiden kommer att vara ljus under många år framåt för maskinförare och anläggningsarbetare. För branschen är det ingen nyhet, förmodligen inte för ungdomarna heller.
Det finns dock ett stort men. Det krävs utbildning och utformningen av den nya gymnasieskolan där yrkesprogram och de högskoleförberedande programmen skiljs åt tycks uppenbarligen ha slagit mycket hårt mot yrkesutbildningarna.
Från och med i höst får yrkesämnena betydligt större utrymme på bekostnad av de teoretiska ämnena. Resultatet blir att eleverna på yrkesprogrammen inte längre får den grundläggande högskolebehörighet som utbildningarna tidigare gett. Många ungdomar vill inte stänga vägen till en mer teoretisk utbildning senare i livet och väljer därför de program som ger störst valmöjligheter. Därmed prioriteras teori före praktik. En uppenbar risk är dessutom att många elever väljer de studieförberedande programmen utan att vara tillräckligt studiemotiverade, vilket kan skapa andra typer av problem senare i form av avhopp.
Problemet har aktualiserats av en undersökning som Dagens Nyheter nyligen genomfört i storstadsregionerna. Där framgår tydligt att ansökningarna till yrkesprogrammen minskat kraftigt. Regeringens mål med förändringarna må ha varit att göra yrkesprogrammen mer attraktiva, men effekten är uppenbart den motsatta.
Grundtanken är att även de skoltrötta ska genomföra sina gymnasiestudier. Som det ser ut nu är det snarare risk att fler kommer att hoppa av.
Visserligen finns möjligheten att komplettera studierna under gymnasietiden med engelska och svenska för att få nödvändig högskolekompetens, men för en stor grupp ungdomar är det ett omöjligt alternativ. Det blir inte lättare att bedriva sina studier när detta måste ske på toppen av den valda utbildningen. Studierna är för de flesta tillräckligt jobbiga ändå. Alternativet att komplettera på Komvux senare är heller inget attraktivt alternativ eftersom dessa elever hamnar i en sämre sökgrupp.
Den valda nyordningen kan bli förödande för stora ungdomsgrupper. Den kan också få drastiska konsekvenser för näringslivet som får svårt att besätta vakanser i sina organisationer. Verkligheten har även den här gången uppenbara problem med att anpassa sig till politiska beslut.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063