23948sdkhjf

Allt dyrare byggmaterial

Byggandet ökar, men med tryck från ökad internationell efterfrågan på bland annat råvaror ökar också byggkostnaderna.
– Det finns platser i Sverige där småhusbyggandet bromsas av att produktionskostnaderna överstiger marknadsvärdet, säger Fredrik Isaksson, chefekonom på Sveriges Byggindustrier.

Prisutvecklingen på byggande avviker markant från konsumentprisindex, KPI, räknat över det senaste decenniet. Medan KPI visar på en ökning på 20 procent har produktionskostnaderna för byggande i Sverige ökat med hela 72 procent. De egentliga byggkostnaderna har ökat med 68 procent medan markkostnaderna nästan fördubblats efter en uppgång på 93 procent.
– Det är märkbart att kommunerna kan använda markkostnaderna som styrmedel. Exempelvis kostar marken dubbelt så mycket för bostadsrätter som för hyresrätter, säger Fredrik Isaksson.
Det mest smärtsamma för slutkundens plånbok är att det framför allt är priserna på en tung post som byggmaterial som skjutit i höjden.
– Internationellt ökar efterfrågan drastiskt på råvaror, med ökade priser som följd. I Sverige märks det framför allt på armeringsstål som ökade med 23 procent förra året. Träprodukter ökade med åtta procent och betong med nästan fem procent. Branschen känner också av öraftigt ökade priser på drivmedel, vilket bidrar till att transportkostnaderna också ökat avsevärt, säger Fredrik Isaksson.
– De kostnader som byggbolagen själva kan kontrollera har inte alls skenat i motsvarande takt. Bland annat har man lyckats hålla löneutvecklingen i schack på ett avsevärt bättre sätt än vid tidigare konjunkturuppgångar. Här har en hårdnande internationell konkurrens en klart dämpande effekt på prisutvecklingen, säger Fredrik Isaksson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062