23948sdkhjf

Norrmän banar väg i Sverige

Första året i Sverige har varit förhållandevis bra för norska Tellefsdal. Företaget har snabbt etablerat sig och ställde ut på Östersundsmässan Nordicway där besökarna fick ta del av såväl den nya V90-plogen som snöslungor från Kahlbacher.
[gallery]

Förra årets Maskinexpo blev något av startskott för norska Tellefsdals satsning på den svenska marknaden. Produkterna var dock redan då förhållandevis väl etablerade, inte så förvånande eftersom företaget under åren 2006 och 2010 ingick i Mählerkoncernen.

Nyckelpersoner för etableringen i Sverige är för övrigt två tidigare medarbetare i den svenska koncernen: Stefan Söderström som hämtats från Drivex och sitter i Bollnäs samt Bertil Sundelin som tidigare jobbat på Mählers och har basen i den svenska plogindustrins Mekka – Rossön i norra Jämtland.

– Tellefsdal har ett brett sortiment för snöröjning för lastbil, hjullastare och traktor. Inledningsvis har vi lagt mycket kraft på att bygga upp ett återförsäljarnät och har i dag etableringar på drygt tio platser från Kristianstad i söder till Luleå i norr. Vi har en depå hos Traktor Nord i Uppsala och hoppas på att etablera ytterligare en eller två depåer i Sverige i år. Lite hjälp i starten har vi haft av att maskinparken ute hos entreprenörerna är rätt gammal samtidigt som vi haft ett par riktigt snörika vintrar. Första året har framför allt kombinationsplogen K70 sålt bra, säger Bertil Sundelin.

– Traktorplogar går också väldigt bra. Vi säljer det vi kan leverera. Fabriken går för högtryck. Vi räknar med att det blir fler hårda vintrar så just nu förbereder vi oss för framtiden genom att bygga lager så vi kan hålla leveranstiderna nere när efterfrågan skjuter riktig fart.

Bertil Sundelin tror inte minst att snöplogen V90 med fäste för fronthydraulik eller hjullastare ska kunna attrahera marknaden.

– Dels har den flytläge som ger stabilare gång när underlaget är ojämnt, dels har den supersving som standard, vilket gör att den svänger båda skären samtidigt och enkelt kan förvandlas till diagonalblad, säger Bertil Sundelin.

Företaget må vara förhållandevis nytt i Sverige under eget namn, men erfarenhet av vinterväghållning och snöröjning finns i massor. Redan 1933 inleddes produktionen med snökedjor och 1958 konstruerades den första snöplogen.

Efter hand har erbjudandet till kund breddats med hjälp av samarbetspartners som österrikiska Kahlbacher med snöslungor och tyska Ducker med bland annat kant- och räckesklippare samt sopmaskiner.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095