23948sdkhjf

Hellre aktiv än radioaktiv

Spektakulära bilder som visar vattenbombningen från helikoptrar har pekat på svårigheterna att hålla tillräckligt hög nivå på vattnet i kärnkraftverket Fukushimas kylbassänger. Men minst lika väsentlig är den kylning som sker från marknivå.
Situationen vid kärnkraftverket i Fukushima bedöms i skrivande stund vara fortsatt allvarligt. Strålskyddsinstitutet är tydligt i sina rekommendationer till UD: svenskar ska undvika resor till Japan, och ska definitivt inte komma närmare kärnkraftverket än åtta mil.

Läget beskrivs som oförutsägbart och beredskapen för nya incidenter sägs vara hög. Inte minst är det oerhört viktigt att bränslestavarna inte överhettas. Bland annat har regeringens talesman Yukio Edano poängterat att tillförseln av vatten till kylbassängerna är mycket högt prioriterad.

I det arbetet spelar tyska Putzmeister en väsentlig roll. Företaget styrde snabbt om en leverans av en lastbilsmonterad, fjärrmanövrerad betongpump som, i stället för att gå till den ursprungliga kunden i Sydostasien, hamnade i Japan. M58-5 har en räckvidd på 58 meter och en femdelad bom, vilket gör att vatten kan placeras hyggligt exakt efter att ha transporterats en relativt lång sträcka över befintliga byggnader.

Egen kraft

Pumpen, som tillverkats i Aichtal, nära Stuttgart, levererar 160 kubikmeter per timme vid 85 bar. Eftersom den drivs av bärarens dieselmotor krävs ingen ytterligare kraftkälla. Utrustningen har fungerat så pass bra med sin uppgift att ytterligare fyra mobila betongpumpar, av ännu större dimensioner, beställts. Det handlar då om två M 70-5, en modell med 70 meters räckvidd, som tillverkaren beskriver som världens största serietillverkade betongpump. De båda maskinerna får nu utföra akuta kyljobb i Japan i stället för att göra tjänst på byggarbetsplatser i USA.

På grund av storleken sker monteringen på en semitrailer med en dragbil med en motorstyrka på runt 500 hästkrafter. Motorn ska klara att dra runt med ett ekipage på 80 ton fördelade över ett fordon på 21,4 meter och med tio axlar.

Sexdelad bom

I den jämförelsen ter sig till och med leveransens övriga två maskiner, M62-6 med 62 meters räckvidd, förhållandevis små. En stor fördel är dock den sexdelade bommen som med sin större flexibilitet ger större möjligheter att skapa en transportbana som inte bara sträcker sig över de höga reaktorbyggnaderna utan som också släpper vattnet exakt på den plats där det ger mest nytta.

Redan efter katastrofen i Chernobyl 1986 användes utrustning från Putzmeister för att säkra anläggningen. Vid det tillfället rörde det sig om sammanlagt elva enheter, både mobila och stationära.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063